Понеделник, 02 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Във Велико Търново КНСБ организира мирен протест срещу понижението в нетното възнаграждение на лекари и медицински специалисти за август

  03.10.2022 11:00
Във Велико Търново КНСБ организира мирен протест срещу понижението в нетното възнаграждение на лекари и медицински специалисти за август

КНСБ организира мирен протест във Велико Търново. Причината - понижението в нетното възнаграждение на лекари и медицински специалисти за месец август спрямо предходните месеци:

„На 19.09.2022г. Конфедерацията на независимите синдикати в България стартира протестна кампания под мотото „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“. Целта на кампанията е да заявим нашите искания за ръст на доходите, мерки за овладяване на високата инфлация, запазване на работните места и преодоляване на предизвикателствата за България, които произтичат от Зелената сделка.

От началото на година инфлацията се превърна в една от основните причини за тревога и притеснения, както за бизнеса, така и за домакинствата. Войната в Украйна задълбочи поскъпването на енергийните цени и допринесе за нов ръст на инфлацията и драстичното поскъпване на живота.

Кумулативният темп на инфлация следваше тенденция на ускорение и през месец август беше 17.7%. Така инфлацията достигна връхна точка за последните две десетилетия, след като надхвърли високите нива от навечерието на световната финансова криза от 2008 г. По-високо ниво на инфлацията е измерено за последно през 1998 г. Българското население понесе тежките удари на драстичното поскъпване на  жизнено важни стоки и услуги, като хляб с 27.8%, топлоенергия с 29.7%, дърва с 69.1%, питейна вода с 16.8%, бензини с 31.5%, природен газ с около 5 пъти. 

В рамките на тази кампания голям брой наши членове, работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, алармираха за понижение в нетното им възнаграждение за месец август спрямо предходните месеци. Считаме, че това е недопустимо и ще настояваме за незабавно увеличение на заплатите.

В тази връзка КНСБ организира мирен протест, който ще се състои на 04.10.2022г. (вторник) от 12:00 часа пред паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на областната болница във Велико Търново. В рамките на този протест ние ще поставим искания за увеличение на основните работни заплати на персонала, като те трябва да достигнат минимум началните основни месечни заплати, заложени в действащия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.


Ключови думи
КНСБ протест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати