Вторник, 03 Яну 2023
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново медици протестираха заради мизерни заплати

  04.10.2022 15:02
Във Велико Търново медици протестираха заради мизерни заплати

На мирен протест заради намалението на работните им заплати излязохо десетки медици от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Плакати като „Решение днес“ и „Достойно заплащане“ издигнаха те с искане да получават заплащането, договорено по Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“. Протестът бе организиран от КНСБ.  

Според изчисления на синдикатите, до края на годината са необходими малко повече от 48 млн. лв.

Ние винаги сме искали допълнителни възнаграждения за ковид да влязат в основните заплати. И когато правехме Колективния трудов договор, ги вкарахме в основните заплати с 10% увеличение. Към онзи момент толкова беше инфлацията. Сега инфлацията е 17,2%, цените на клиничните пътеки се увеличиха с 25% от 1 май, но в джоба на хората нищо не влиза. Това е парадоксът, коментира д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

Вече шести месец почти не съм си стъпвала в отделението, за да мога да работя в Спешна помощ и да може тази болница да оцелее. И каква ми е заплатата?! 800 лв. Не само моята. Това нормално ли е? Къде са заплатите, които Министерството на здравеопазването ни обеща на нас, специализантите? Срамота е, че дори лекари с 30-годишен стаж получават по-малко от обещаното от МЗ за специализанти, не скри емоцията си д-р Венцислава Димитрова, която специализира в отделението по физиотерапия и рехабилитация на МОБАЛ.

На този етап обаче няма средства, с които болницата да изпълни параметрите на КТД. Приходите й през първото шестмесечие на тази година са намалели заради отпадане на ковид плащанията, както и заради по-малко пациенти. В същото време разходите са скочили драстично поради инфлацията и по-високите цени за консумативи и горива.

КНСБ иска по още 600 лв. за лекар, 360 лв. за медицинска сестра, 120 лв. за санитар до сключване на новия Национален рамков договор за следващата година на Касата и до Бюджет 2023.


Ключови думи
протест МОБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати