Петък, 30 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Арх. Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната”: Спираме кражбите и насочваме ресурсите за по-високи пенсии и инвестиции в инфраструктура

  30.09.2022 11:47
Арх. Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната”: Спираме кражбите и насочваме ресурсите за по-високи пенсии и инвестиции в инфраструктура

Повишаване на доходите, качествено образование и здравеопазване и изграждане на ключови инфраструктурни обекти са част от приоритетите в програмата на “Продължаваме промяната”. Визията в нея стъпва на всичко, което формацията реализира по време на последното редовно правителство, посочва арх. Йордан Терзийски, водач на листата на “Продължаваме промяната” за област Велико Търново.

„В рамките на седем месечния си мандат успяхме да увеличим пенсиите с повече, отколкото ГЕРБ за последните 12 г. За съжаление, липсата на повишение на доходите през всички тези години постави българските пенсионери в затруднение да посрещнат своите разходи в условията на трите кризи – Covid-19, енергийната криза и войната в Украйна. Наложи се да повишаваме доходите с темпове, изпреварващи инфлацията, пред която е изправена цяла Европа. 

В същото време осигурихме антикризисен пакет, насочен към всички български граждани. Въведохме данъчни облекчения за семействата с деца, създадохме механизъм за помощ по отношение на горивото и отпадна ДДС за хляба“, посочва арх. Терзийски. Той е категоричен, че усилията в тази посока ще продължат. Увеличението на пенсиите трябва да продължи, за да достигнат 900 лв. в следващите 4 г. Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средната и да се повишава регулярно. Осигурените безплатни детските ясли и градини са част от стратегията за качествено образование, което да е достъпно за всички. Следващите стъпки в тази насока са финансиране на нови детски градини и ясли, безплатни учебници за учениците до 12 клас и редовно актуализиране на учителските заплати.

„По време на кампанията бяхме във всички общини в областта, разговаряхме с хората и посетихме местните пазари. Хората споделиха, че подкрепят действията на “Продължаваме промяната” за спирането на вноса на плодове и зеленчуци с пестициди, които влизаха години наред в страната ни без фитосанитарен контрол през ГКПП „Капитан Андреево“, допълва арх. Терзийски. Именно със спирането на течовете в различни сектори ще бъдат осигурени достатъчно средства за повишаване на доходите и подкрепа на бизнеса. В подкрепа на родното земеделие в следващите 5 г. са предвидени 2,16 млрд. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и на селските райони.

По Плана за възстановяване и устойчивост се очакват над 1 млрд. лв. за закупуването на нов подвижен жп състав за подобряване на железопътния транспорт у нас. Заложени са и редица инвестиции, с които Северна България става приоритет, за да се преодолее изоставането й спрямо южната част на страната. Плановете в тази насока предвиждат доизграждане в кратък срок на  АМ “Хемус“ и стартиране на изграждането на АМ „Русе – Велико Търново”. Като депутат в 47-то Народно събрание, арх. Терзийски сигнализира АПИ за множество проблемни пътни участъци, които залегнаха в програмата за текущ ремонт и поддръжка на агенцията. За подобряване на транспортната свързаност е заложено изграждането на тунел под Прохода на Републиката, а проблемът с Присовските завои ще бъде решен чрез изграждането на естакада, което ще обезопаси района.

„Сключихме споразумение с Румъния за стартиране на предпроектни проучвания за изграждане на мостове над река Дунав. Предвижда се едното съоръжение да е при Свищов, което ще доведе до развитие на планираните индустриални зони и на целия регион.“, посочва арх. Йордан Терзийски. В Горна Оряховица ще бъде ситуирана една от площадките за медицински хеликоптери, които предстои да бъдат закупени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Министерство на финансите създаде прозрачен и обективен механизъм за селекция на общински пътни и ВиК проекти, които да дадат възможност на общините да финансират важни за региона инфраструктурни инициативи.

„Застанахме и зад редица екоинициативи. Подкрепихме каузата срещу изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци край село Върбовка. Лично Кирил Петков застана на страната на гражданите и заяви това при посещението си в Павликени“, допълва арх.Терзийски.

Като великотърновец и архитект, той е категоричен, че има редица действия, които трябва да бъдат направени по отношение на опазването на културно-историческото наследство, което засяга пряко старата столица. В тази насока е необходимо да се облекчат процедурите по съгласуване на проектите в НИНКН, както и да се разработи механизъм, съвместно с общините, за запазване и поддържане облика на старите къщи, смята арх. Терзийски. А за възстановяване на държавността и овладяване на кризите, той е категоричен, че страната се нуждае от стабилно управление с ясна визия и програма, насочена към гражданите и бизнеса. „Единственият вариант за съставяне на правителство е от “Продължаваме промяната”, защото всяка една друга конфигурация е неработеща“, посочва арх. Йордан Терзийски.

„Продължаваме промяната” е с №9 в бюлетината на 2 октомври.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 


Ключови думи
Продължаваме промяната Йордан Терзийски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати