Сряда, 28 Дек 2022
            
Горна Оряховица Общество

Един милион не стига за ремонта на Летния театър в Горна Оряховица

  28.09.2022 08:31
Един милион не стига за ремонта на Летния театър в Горна Оряховица

Един милион лева трябва да намери Общината, за да завърши ремонта на НЧ „Братя Грънчарови 2002” в пълния обем по одобрения проект. Засега е осигурена 1/3 от тази сума чрез прехвърляне на допълнителния трансфер за капиталови разходи от 360 000 лева, даден от Министерството на финансите през август. Това частично решение на проблема трябва да бъде одобрено от общинските съветници на предстоящата сесия. Оставащата дупка в бюджета на ремонта вероятно ще трябва да се запълни със заем.

Проектът „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на НЧ „Братя Грънчарови 2002” започна миналата година и е последният от обектите, одобрени за финансиране от Интегрирания план за възстановяване и развитие 2014-2021. Проектът е на стойност 3,2 милиона лева, от които 85% са безвъзмездна помощ, 13% идват чрез финансов инструмент - заем от Регионалния фонд за градско развитие и към 2,5% са собствените средства. В левове това прави 2,8 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие, 426 000 лв. дългосрочен дълг от Фонда и близо 87 хил. лв. собствени средства.

Към този над половин милион лева, осигурени в началния етап от Общината, вече се добавя и нуждата от още един милион.

Не толкова скокът на строителните материали доведе до драстичното поскъпване на проекта за реконструкция на Летния театър. Всъщност основната причина е, че по време на строителните работи се оказа, че има нужда от ново проектиране и решаване на задачи, които не са били предвидени в първоначалния проект. Нямало е как да се разбере за тези конструктивни и архитектурни особености на сградата преди да започнат строителните дейности, твърдят от Общината. Дали обаче проектантите са си дали труда да проучат достатъчно добре и пълно обекта, знаят само те.

Факт е, че строителите откриват повече от дузина неща, които не пасват на тяхното задание. Оказва се, че няма как да се изгради вътрешен асансьор и трябва да се проектира външен. Преместването му пък води до нуждата от изграждане на нови стълбища и подходи към амфитеатъра. И това са първите, но не най-едри детайли в дългата две страници поредица от новоизникващи проблеми и нужди от преработване на проекта във всичките му части. Налага се да се правят много нови неща, които са основни за конструктивната цялост и стабилност на обекта и няма как да се избегнат.

В крайна сметка се оказва, че целият ремонт ще струва с 1 милион лева повече или, за да бъдем точни, на този етап се търсят 989 000 лева. Няма как да не се изпълнят всички заложени в проекта елементи, тъй като тогава ще се загуби безвъзмездната финансова помощ. Така че Общината трябва да намери този милион и то по възможност по-бързо. На този етап се предлага да се прехвърлят 362 000 лева, които дойдоха допълнително за капиталови разходи това лято. За оставащите над 700 000 лева вероятно ще се търси банков заем.

За утешение, решаването на тези проблеми значително подобрява проекта и НЧ „Братя Грънчарови”, или, както си го знаят горнооряховчани, Летния театър, ще стане най-доброто подобно съоръжение в региона. Само дето никак няма да е евтино и съвсем насериозно вече трябва да се мисли как самото то да изкарва парите, които трябва да се връщат на банките.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ремонт Летен театър Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати