Вторник, 09 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица планира едва половин милион за улици, но парите още ги няма

  07.05.2022 09:11
Община Горна Оряховица планира едва половин милион за улици, но парите още ги няма

Тази година няма да има основни ремонти по улиците в Горна Оряховица и селищата на общината, а само ще се кърпят дупки. Това стана ясно още при подготвянето на Бюджет 2022, в който няма заложени пари за някакви по-сериозни дейности по инфраструктурата, освен за проектиране на бъдещи ремонти.

Все още обаче ги няма дори парите за регулярните кърпежи, без които малките улички около центъра ще станат непроходими. Парите тепърва ще трябва да се осигуряват – част от тях от собствени средства, част от държавата.

На последната сесия на ОбС съветниците одобриха предложение от администрацията да се поиска от Министерството на финансите част от субсидията за капиталови разходи да се трансформира в целеви трансфер за неотложни ремонти. Общината има малко над 1 милион лев целеви средства за капиталови разходи тази година, осигурени от държавния бюджет. Тези средства не могат да се използват за нещо друго освен за основни ремонти или придобивания на ДМА, затова Общината ще поиска 160 000 лева от тази субсидия да бъдат трансформирани в целеви трансфер за улични ремонти.

В сметката за 160 000 лева са предвидени изкърпвания на 14 улици, предимно в централната градска част – „Георги Измирлиев”, „Иван Вазов”, „Бунар Хисар”, „Мано Тодоров”, „Пирот”, „Родопи”. Както и по-периферни, но с много сигнали като „Г. Раковски”, „Теменуга”, „Люляк”, „Бабенец”, „Люлин”, „Филип Тотю”, „Момин камък”, паркинга на „Славянска”.

За подобряване на пътната инфраструктура в общината са планирани още 300 000 лева освен 160-те хиляди, които евентуално Финансовото министерство ще трансформира. Тези 300 хиляди обаче също още са на хартия, защото са заложени като приход от продажба на общинска собственост.

Засега сделки няма, но всъщност тепърва започват да излизат и общинските оферти на имотния пазар. Само на последната сесия общинските съветници попълниха списъка за продажба с десетина нови обекти и към всички тях има реален инвеститорски интерес. Доколко Общината ще съумее да защити гражданския интерес при тия продажби е друг въпрос.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ремонт улици Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати