Вторник, 27 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Иво Дечев от „Продължаваме промяната”: Необходими са спешни мерки за борба с горската мафия

  27.09.2022 21:12
Иво Дечев от „Продължаваме промяната”: Необходими са спешни мерки за борба с горската мафия

„Необходими са спешни действия в борбата с горската мафия и спиране на порочните практики, за да опазим българските гори. За целта трябва да бъдат направени законодателни промени, да се увеличат възнагражденията на горските служители, налагане на по-високи глоби за нарушителите и ефективни присъди при разкрити и доказани схеми. Само по този начин ще успеем да изкореним не дърветата, а корупцията около тях“, категоричен е Иво Дечев, кандидат за народен представител на „Продължаваме промяната“ за Великотърновски избирателен район.

Горнооряхвочанинът е лесовъд и добре познава проблемите в сектора, както и начините за тяхното отстраняване. Казва, че лесовъдството е благородна професия и призвание, което представлява свързващото звено между гората и хората. Както лекарите помагат на хората, така лесовъдите се грижат за гората, за нейното възобновяване, стопанисване и устойчивост, осигурявайки необходимата за гражданите дървесина. Основните дейности в горите са свързани с водене на определени видове сечи, които е изключително важно да бъдат извършвани природосъобразно според изискванията и законовите норми.

„Невъзможността от постоянно наблюдение и контрол в горите създава предпоставка за развитие на кражби и корупционни практики, за да бъде добивана повече дървесина от позволената норма и да се търси бърза печалба. В продължение на години проблемите в горите от корупционен характер се задълбочават, а връзката в доверието между лесовъдите и гражданите е изтъняла. Обществото ни приема всички изделия и удобства, които ползването на дървесина носи, но е скептично настроено по отношение на контрола и законността в тази сфера“, смята Иво Дечев.

В същото време частните фирми ползватели, добиващи дървесина от горите, насърчават служителите си да извършват нарушения, да секат немаркирана за сеч дървесина и да я извозват нерегламентирано извън горите.

Допълнителен проблем са ниските глоби, които реално създават предпоставка нарушителят още на следващия ден да бъде отново с моторен трион и камион в гората. Незаконните сечи и липсата на адекватни наказания за нарушителите пораждат и друг сериозен проблем, а именно активната намеса на партийни интереси в системата на горите. Това се наблюдава в цялата страна, а Горна Оряховица не е изключение от порочната практика, посочва лесовъдът.

„Определени политики отварят корупционен чадър над покровителствани фирми за дърводобив. Осигурява им се спокойствие в кражбите на дървесина като контролните органи биват „натискани“ да не си вършат работата или самите служители в системата на горите влизат солидарно в корупционната схема, поради ниското си месечно възнаграждение или алчност за трупане на капитал. Чувството за безнаказаност позволява на ползвателите на природните ни ресурси да прекрачват закона всеки ден. Те знаят, че корупцията работи на тяхна страна, няма да има последствия и ще им се размине. За това са необходими спешни мерки в борбата с горската мафия и спиране на порочните практики“, допълва Иво Дечев.

Влизането му в политиката е свързано и с желанието за развитието на Горна Оряховица и региона. Вярва, че Горна Оряховица като част от триградието, заедно с Лясковец и Велико Търново, притежава реален потенциал да се превърнат в един от най-големите индустриални и логистични центрове на Балканите.

„На този етап реализирането на такъв мащабен проект изглежда изключително сложно и недостижимо, но с добро партниране и екипна работа по между ни, можем да успеем да го постигнем. До този момент разединеното управление на трите града и другите общини в областта показа в годините, че ако не работим като едно цяло и с ясен план за съвместно развитие, нещата не се получават. Трябва да се възползваме от уникалните възможности на нашата природа и високото качество на българската плодородна земя“, допълва Дечев.

По отношение на местните земеделски производители е необходимо утвърждаването и развитието на фермерски пазар. По този начин за гражданите ще има лесен достъп до качествени стоки, произведени от местни производители, а в бъдеще могат да бъдат предлагани и на европейския пазар.

Със средства по Плана за възстановяване и устойчивост могат да бъдат реализирани редица проекти, които ще подобрят развитието на региона и ще помогнат за привличането на инвестиции. За целта е необходимо изготвянето на дългосрочен областен план за устойчиво икономическо и социално развитие, което да включи всички общини в областта. Според кандидата за народен представител е необходимо възраждане на индустриализацията, което ще доведе до разкриването на високоплатени работни места. По думите му само, когато започнем да произвеждаме качествена продукция с висока добавена стойност, тогава и потокът от пари за областта ще се повиши и ще обърне икономическата спирала възходящо, подсигурявайки по-високо качество на живот.

„Всички Вие, които повярвахте в каузата ни и подкрепихте „Продължаваме промяната“ на миналите избори имате споделена заслуга за резултатите, които постигнахме само за 7 месеца. Необходимо е време и много работа в правилната посока, но с вашата помощ можем заедно да постигнем дългоочакваната промяна. Очакваме Вашата подкрепа с номер 9 на 2 октомври, за да продължим започнатото“, допълва Иво Дечев.

„Продължаваме промяната” е с №9 в бюлетината за изборите на 2 октомври. Иво Дечев е с преференция 110.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Иво Дечев Продължаваме промяната
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати