Петък, 23 Дек 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Станимир Гасеров от Долна Оряховица спечели Arnold Classic и вече е професионален бодибилдър

  23.09.2022 10:05
Станимир Гасеров от Долна Оряховица спечели Arnold Classic и вече е професионален бодибилдър

Долнооряховчанинът Станимир Гасеров спечели едно от най-престижните състезания за аматьори в света на бодибилдинга ARNOLD CLASSIC. Голямата печалба от победата е, че шампионът получава ELITE PRO CARD и възможността да стане професионален бодибилдър.
Това успя да направи младият мъж от Долна Оряховица на тазгодишното издание на състезанието, провело се в Сивиля, Испания миналия уикенд.
Станимир всъщност живее в Германия от 2014 г. заедно със семейството си. Двамата със съпругата му Петя, на която, казва, дължи голяма част от победата, имат три деца. Установили са се в Леверкузен, а Станимир работи в печатница за вестници в Кьолн и посвещава голяма част от времето си на своята страст – бодибилдинга. Вече е шампион на Германия, а след успеха на ARNOLD CLASSIC може да каже, че е постигнал една мечта – да влезе в света на професионалистите.
За да получиш PRO CARD, трябва да спечелиш своята категория и след това да победиш първите във всички останали категории. Станимир се явява в най-тежката – над 100 кг, като той е най-лек сред конкурентите си с тегло от 100,7 кг. Печели я безапелационно, а след това печели и абсолютната титла между победителите във всички категории. И двете му победи са повече от убедителни – никой от конкурентите дори не се доближава до неговите точки.
Пътят до сбъднатата мечта обаче е дълъг и много тежък. Най-лесното от всичко е единият час на сцената по време на състезанието. Въпреки жестоката конкуренция и безпощадното жури. Зад този един час стоят много неща, които един нормален човек не може да си представи, обяснява шампионът . 
На първо място е желязната дисциплина по отношение на диета и тренировки. Подготовката със специална диета продължава 20 седмици. Тренировките са всеки ден, като сутрин и вечер прави кардио по един час и два часа на ден тренира за сила.
Нямаше да издържа, ако не бяха съпругата ми и моят треньор Кристиян Чубуров. Съпругата ми се грижеше за храната и за психическата ми стабилност. Треньорът изготви моите хранителни и тренировъчни планове, казва Станимир.
За да имаш възможността изобщо да се явяваш на състезания, едно от изискванията е да си имаш тийм. Моят тийм се казва TEEMHAGEN IFBB. Всяка неделя тиймът се събира, за да позира пред менторите. Друго изискване, за да се състезаваш, е да си купиш нещо като лиценз. Също така се записваш за самото състезание. Всичко това, което ви изброих, е на собствени разноски, разбира се. Грубо сметнато това са 120 евро на месец за треньор, за собливенти и медикаменти са приблизително 700 евро. Храната не я слагаме, но е ясно, че не е малко. За тийм - 100 евро на месец, за лиценз – 90 евро еднократно, записването за участие в състезанието е 300 евро, самолетните билети и хотела -  1000. Това е цената на едно състезание. Но това са само парите, отделно са нечовешките усилия и лишения. Накрая получаваш една купа и знанието, че си победител, разказва шампионът.
Станимир признава, че на два пъти е бил на ръба да се откаже. Загубил баща си в периода на подготовка и това го сринало психически. Все пак преодолял болката и посвещава тази победа на баща си Антон Гасеров. За жалост той не могъл да види победата в Севиля, но поне успял да види сина си шампион на Германия.
Мислел да се откаже от турнира и заради семейството. Когато си много дълго време на строга диета с тежки тренировки, вече не си човека, който всички очакват да бъдеш. Тялото ми беше на режим оцеляване, спрях да съм съпруг, баща, приятел. Нервите ти са на краен предел, когато въглехидратите все повече намаляват. Нямаше да се справя без близките си. Благодаря на всички за разбирането и подкрепата, казва Гасеров.
Повече за бодибилдъра в Инстаграм на @stanimirgaserov.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Станимир Гасеров Долна Оряховица културизъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати