Сряда, 14 Дек 2022
            
Горна Оряховица Култура

Нора Караиванова влезе в ролята на ученик и учител в родната Горна Оряховица

  14.09.2022 16:38
Нора Караиванова влезе в ролята на ученик и учител в родната Горна Оряховица

Първата голяма звезда, излязла от Горнооряховската музикална школа – Нора Караиванова, за първи път влезе в ролята на обучаващ с деца, които искат да минат по нейния път. Тя направи уъркшоп за възпитаниците на музикална школа „Mamma Mia“, пред които разказа за своя път към реалити формата „Music Idol“ и за живота си на сцена след това.

Учител е силно казано, бях в ролята на лектор може би, а най-вече се забавлявахме с децата и целта ми беше да им покажа как се работи в света на музиката, сподели Нора.

Идеята й хрумнала, когато по стечение на обстоятелствата и тя се оказала ученик на „Mamma Mia“. Била решила да използва лятната ваканция, за да обогати своите музикални знания и решила да поднови уроците си по пиано. Така, малко случайно, попаднала на Рениета Пашова, която преподава пиано в младата горнооряховска школа. Докато вземала уроци, се стигнало до идеята, че тя пък може да е полезна на малките певци, разказвайки им за своя опит. Така бил замислен уъркшопа, който станал част от проект на Нора, подкрепен от Национален фонд „Култура”.

В началото бяхме притеснени – и аз, и децата. За мен е първи път да предавам знания и опит. Те пък за първи път заедно с мен опитаха да импровизират пеейки. Получи се всъщност много готино и децата се справиха много добре. Надявам се и аз да съм била полезна, разказва Нора.

Уъркшопът бил разделен на две части. Първо тя разказала за своя опит в ученето и правенето на музика, както и за изявите на сцена. След това заедно направили песен, любима на малките възпитаници на „Mamma Mia“. Нора се постарала да разчупи, стимулирайки децата да импровизират и изпълняват по-сложни задачи. Те пък отговорили първо с малко притеснение, но след това с въодушевление. Като цяло станало забавно.

След почти цяло лято в родната Горна Оряховица Нора Караиванова вече си е в София. Уъркшопът се получил буквално в последния ден преди тръгване. Завръщането в столицата обаче няма как да се отлага, тъй като малкият син на Нора е сред късметлиите, одобрени за общинска детска градина. Това е шанс, който не се изпуска, знаят всички, следящи драмите с местата в детските заведения в София. Така че сега Нора ще има малко повече време за своите проекти. В момента довършва нова песен, която е вече на финален етап за запис в студио. След това започват нови задачи, които са част от плана й за музикално развитие.

Елена ВЕЛКОВА

Сн. Йордан Кисьов


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати