Вторник, 13 Дек 2022
            
Велико Търново Общество

Музеят във Велико Търново се включва в Европейски дни на наследството 2022

  13.09.2022 15:23
Музеят във Велико Търново се включва в Европейски дни на наследството 2022

На 17 и 18 септември 2022 г. Регионалният исторически музей във Велико Търново ще се включи в Европейските дни на наследството под надслов „Европа, общо наследство“.

В двата дни отворени за свободен достъп (без включени екскурзоводски беседи) ще са църквите-музеи „Св. Димитър“, „Св. Георги“, „Св. Петър и Павел“, „Св. Иван Рилски“ и Шишмановата баня. Музейните обекти ще приемат посетители от 9,00 до 17,30 часа.

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа и как човечеството трябва да използва традиционните похвати в тяхното опазване. Поставя се и фокус върху опазването на културното и природното наследство и неговия принос за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.


Ключови думи
Европейски дни на наследството Регионален исторически музей - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати