Неделя, 13 Nov 2022
            
Горна Оряховица Спорт

„Локомотив” и „Спортинг” от Рошиори де Веде сложиха основи на спортното партньорство между двата града с оспорвано равенство 3:3

  14.08.2022 21:35
„Локомотив” и „Спортинг” от Рошиори де Веде сложиха основи на спортното партньорство между двата града с оспорвано равенство 3:3

Горна Оряховица и Рошиори де Веде имат дълга история на партньорство, но за първи път футболните отбори на двата града застават един срещу друг. Оказва се, че историята, а и настоящето им са доста близки. И под първия дъжд в Горна Оряховица за това лято се получи много стойностен и завързан мач. Приятелският резултат 3:3 всъщност въобще не отговаря на хъса, с който и двата отбора се хвърлиха в дербито на побратимените градове.

За румънските гости това беше финална загрявка преди старта на тяхното първенство. За домакините – проверка срещу отбор от същото ниво на по-класния в момента румънски футбол. 

Идеята за гостуването е на кмета на Рошиори де Веде Валерика Кърчумару, който водеше и групата при визитата й в Горна Оряховица. Заедно с него бяха президентът на футболния клуб Паул Мара и общински съветници. Посрещна ги зам. кметът Стефчо Алипиев, в чийто ресор е спортът на Горна Оряховица. В срещата участваха и членовете на Управителния съвет на ОФК „Локомотив” и президентът на клуба Владимир Русев.

Идеята тръгна от вашия кмет, но следващата идея ще дойде от нас, за да продължим това спортно сътрудничество. Със сигурност „Локомотив” ще гостува в Рошиори де Веде, но можем да направим и много за взаимен обмен на детските школи. Доколкото разбирам имаме много общи неща и едно от тях е желанието да развиваме спорта за деца, каза Стефчо Алипиев, показвайки на гостите си стадион „Локомотив”.

Домакините от „Локомотив” представиха богатата история на клуба и своите планове за развитие. От своя страна румънските гости споделиха също толкова дълга история и доста сходни проблеми в настоящето.

Футболният клуб на Рошиори де Веде има около 80-годишна история. Някога той също е бил свързан с железницата и се е казвал „Рова” на името на завод, работещ части за локомотиви. Отборът има участия в първа и втора дивизия, но сега, точно както „Локомотив”, играе в трета група и мечтае да се върне в елита. Клубът разчита изцяло на общинската издръжка и в момента се преговаря с инвестиционна компания за реконструкция на стадиона. В този момент домакините имаха с какво да се похвалят, развеждайки гостите си в обновения стадион „Локомотив”. На терена, който предложи наистина прекрасни условия за дъждовния мач, президентът на „Локо” Владимир Русев подари черно-бели фланелки на кмета и президента на гостуващия клуб.

Последва един доста сериозен двубой, в който гостите се хвърлиха с много хъс. „Локо” заложи на играчи, които нямаха много минути във вчерашното гостуване във Враца. Но не само заради това „Спортинг” поведе с 2:0 и домакините трябваше бързо да се пренастроят за сериозен мач. В крайна сметка срещата завърши приятелски 3:3. А идеята подобни мачове между български и румънски отбори от всякакви възрасти да станат традиция бе приветствана от всички.


Ключови думи
Локомотив Горна Оряховица Рошиори де Веде
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати