Сряда, 09 Nov 2022
            
Велико Търново Култура

Специална композиция „Шопска салата” подари на българската публика оркестърът на двореца Шьонбрун

  06.08.2022 09:12
Специална композиция „Шопска салата” подари на българската публика оркестърът на двореца Шьонбрун

Оркестърът на двореца Шьонбрун прехвърли публиката, изпълнила до краен предел средновековния театър на Царевец, в имперска Виена с музиката на династия Щраус и техни съвременици.

От Велико Търново започва световно турни на оркестъра. То ще завърши през 2025 г., когато ще бъдат отбелязани 25 години от създаването му. Заради огромния интерес към виенските музиканти, те ще направят два концерта на Царевец, като и за двата билетите бяха разпродадени веднага след пускането им.

В продължение на повече от два часа 24 музиканти, двама солисти и допълнително светлинно шоу представят програмата „Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra”, която е специално направена за българската публика.

За публиката на Царевец имаше още един специален подарък – композиция на диригента на оркестъра Гуидо Маркузи, наречена „Шопска салата”, вдъхновена от  българските ритми. След шопската салата по виенски публиката бе вдигната на крака със задължителния финал – „Радецки марш” на Щраус – баща.

Оркестърът на двореца Шьонбрун - Виена е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Диригент е Гуидо Манкузи, потомък на известна музикална фамилия, а концертмайстор на интернационалния състав на оркестъра е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио. След Велико Търново лятното турне на музикантите ще премине през Варна и София.


Ключови думи
Сцена на вековете Оркестър на двореца Шьонбрун
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати