Четвъртък, 03 Nov 2022
            
Велико Търново Култура

Августовската програма на „Сцена на вековете“ започва с два концерта на Vienna Schönbrunn Orchestra

  04.08.2022 14:27
Августовската програма на „Сцена на вековете“ започва с два концерта на Vienna Schönbrunn Orchestra

С два концерта на световноизвестния оркестър на двореца Шьонбрун започва програмата за месец август на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022.

Виенските музиканти ще излязат на откритата сцена на крепостта Царевец във Велико Търново на 5 и 6 август от 21,00 часа. Те ще изпълнят хитове на класическата музика като “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон” и още вълнуващи творби на Моцарт, династията Щраус и техни съвременници.  

В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2-ма солисти ще оставят без дъх запленената публика, а допълнителното светлинно-визуално шоу ще допълни магията на програмата  “Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra”, която е специално направена за българската публика.

Оркестърът на двореца Шьонбрун - Виена е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Диригент е  Гуидо Манкузи, потомък на известна музикална фамилия, а концертмайстор на интернационалния състав на оркестъра е пловдивчанката Таня-Джарова-Салустио. След Велико Търново, лятното турне на музикантите ще премине през Вана и София.    

Фестивалът „Сцена на вековете“ 2022 ще продължи на 29 август с премиерното заглавие на Варненската опера „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. На 3 септември на Царевец във Велико Търново и за първи път у нас ще гостува Букурещката национална опера с „Риголето“ от Джузепе Верди. Спектакълът е на световноизвестния оперен режисьор от австралийски произход Стивън Барлоу, който пренася историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който поради безразсъдните си заговори губи собствената си дъщеря Джилда – в Чикаго в началото на 1929 г.

Финалът на сезона ще е на 10 септември  със сюрреалистичната танго опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Опера Пловдив.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум се провежда под патронажа на Министерство на културата и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на  www.eventim.bg и Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.


Ключови думи
Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати