Четвъртък, 13 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Фестивалът „Сцена на вековете“ продължава

  14.07.2022 10:57
Фестивалът „Сцена на вековете“ продължава

На 16 юли, събота, Държавна опера - Пловдив гостува на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ с международната балетна продукция „Ана Каренина“.  Представлението на откритата сцена на крепостта Царевец във Велико Търново е с начален час 21,00.

Драматичният сюжет по романа на Лев Толстой е разказан на фона на едни от най-красивите произведения на Пьотър Илич Чайковски. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от Симфонии N 5 и N 6 и Концерт за цигулка и оркестър.

Спектакълът е на световноизвестния хореограф Лео Муич,  чиито постановки са играни на най-големите сцени в Европа , Америка и Япония. Артистът разказва "Ана Каренина" в традициите на неокласическия балет с абстрактни движения, изразена честота и индивидуалност, но верен на сюжетните моменти.  Постановъчният екип е от Хърватската опера в Загреб, който умело адаптира зимния сюжет на Толстой на монументалната сцена в Двореца на Царевец. 

Гост-солисти в представлението ще са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов - премиер солисти на Национален балет София.

Следващото заглавие в програмата на „Сцена на вековете“ 2022 е операта „Ерпани“ от Джузепе Верди, която на 23 юли ще бъде представена от Държавна опера Русе. Фестивалът продължава на 29 юли с  премиерата на открито на театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

На 6 август на Царевец реномираният VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA (Австрия) ще представи музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с  произведенията на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници.

Музикалният сезон ще продължи с операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна на 29 август. На 2 септември за първи път във Велико Търново и в България ще гостува Букурещката национална опера, която ще представи на Царевец нов, модерен спектакъл на операта „Риголето“ от  Джузепе Верди.Финалът на сезона ще е на 10 септември  със  сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Държавна опра Пловдив.  

След края на всеки спектакъл на Царевец, като подарък за зрителите от община Велико Търново, ще бъде излъчван аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум се провежда под патронажа на Министерство на културата и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на  www.eventim.bg и Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново. Билети за „Ана Каренина“ на промоционални цени https://bit.ly/3P9D5iN


Ключови думи
Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати