Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Впечатляващи заглавия и световни изпълнители ще радват публиката на Летния оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022

  31.05.2022 11:08
Впечатляващи заглавия и световни изпълнители  ще радват публиката на Летния оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022

Впечатляващи заглавия опера, балет, симфонична музика и световноизвестни изпълнители ще радват през лятото публиката на емблематичния за Велико Търново Летен оперен сезон „Сцена на вековете“. Под звездното небе на откритата сцена в двореца на крепостта Царевец от 9 юли до 10 септември своите най-нови спектакли ще представят държавните опери от Стара Загора, Пловдив, Варна, Русе и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Специални международни гости този сезон ще са VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA (Австрия) и Национална опера Букурещ (Румъния). На 6 август реномираният камерен оркестър на двореца Шьонбрун ще представи музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с  произведенията на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници.

Нов, модерен подход към творчество на Джузепе Верди публиката ще види в спектакъла „Риголето“ на Букурещката национална опера. Известният оперен  режисьор Стивън Барлоу пренася историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който поради безразсъдните си конспирации в крайна сметка губи собствената си дъщеря Джилда – в Чикаго в началото на 1929 г., във време, белязано от забрани и свят, управляван от гангстери и доминиран от хазарта.      

„Сцена на вековете“ 2022 стартира на 9 юли с танцовата мистерия „Сънят на Пилат“. Най-новият спектакъл на балета на Старозагорската опера е по музика на Стефан Димитров и за първи път ще бъде игран на открита сцена.

За почитателите на балета е и второто заглавие в програмата – „Ана Каренина“ по музика на Чайковски. Постановката е на изключителния хърватски хореограф Лео Муич. В спектакъла със солисти Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов си сътрудничат балетните трупи на Пловдивската опера и на Македонската опера и балет в Скопие.  

На внушителната сцена на Царевец ще може да се види и още едно Вердиево заглавие - „Ернани“, в изпълнение на Русенската опера. Солисти в спектакъла ще са тенорът Петър Костов,  баритонът от изключително висока класа Венцеслав Анастасов,  басът Момчил Миланов,  драматичното сопрано Цветелина Василева и др.

 В афиша на „Сцена на вековете“ 2022 е включено най-новото заглавие на  Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ по  Питър Шафър и музиката на Волфганг Амадеус Моцарт на 29 юли.  

На 29 август Театрално-музикален продуцентски център – Варна ще  представи операта „Ромео и Жулета“ от Шарл Гуно. Ролята на Жулиета ще бъде изпълнена от световноизвестно сопрано Илина Михайлова, а в образа на Ромео ще се превъплъти филипино-американският тенор Артур Еспириту, който вече има респектираща международна кариера в Европа, Азия и Северна Америка.

Финал на сезона на Царевец ще бъде поставен на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ - фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказваща за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Солисти в спектакъла на Пловдивската опера ще са Люси Дяковска, Момчил Караиванов и Живко Джуранов.       

За втора поредна година в рамките на фестивала ще има специална програма за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. На 11 юли малките таланти от  Балетна школа "Класика" при Народно читалище "Надежда - 1869" -  Велико Търново ще покажат  на Царевец балета „Копелия“ по музика на Лео Делиб. В Ления театър ще са следващите две представления  от програмата – „Алиса в огледалния свят“, мюзикъл за малки и големи в изпълнение  на „Боб-Бон Мюзик“ (3 август)  и танцовият спектакъл „Скритият дар“ на Virginia Ballet на 17 септември.

Три са концертите в съпътстващата фестивална програма – „В света на музиката“ с Веско Ешкенази и Плевенската филхармония (30 юли),  „От тенорите с любов“ на Сиффониета-Враца (12 август) и „Една нощ в операта с музиката  на   QUEEN“ с участието на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син, Вера Гиргинова-сопрано, хор и оркестър на Държавна опера Пловдив (11 септември).

 Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Фестивалът е най-мащабния и дългогодишен културен проект в Старата столица, който води началото си от 1985 г. На откритата сцена в крепостта Царевец през изминалите години са представени над 100 заглавия от различни класически музикални жанрове и са гостували световноизвестни български и чуждестранни изпълнители.


Ключови думи
Сцена на вековете 2022
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати