Петък, 17 Дек 2021
            
Велико Търново Култура

Фестивалът „Сцена на вековете“ 2021 събра овациите на публиката

  16.09.2021 09:46
Фестивалът „Сцена на вековете“ 2021 събра овациите на публиката

Хиляди зрители от страната и чужбина събра тазгодишното издание на най-значимото културно събитие във Велико Търново - фестивалът „Сцена на вековете“. В продължение на два месеца на откритата сцена на крепостта Царевец бяха представени 10 заглавия от различни музикални жанрове – опера, балет, оперета, симфонична музика и мюзикъл. Многообразието на фестивалната програма и новият модул, насочен към детска и младежка аудитория, събра овациите на публиката и утвърди „Сцена на вековете“  като  едно от най-престижните летни арт събития в страната.

От 3 юли до 10 септември със свои спектакли на „Сцена на вековете“  гостуваха оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Симфониета - Враца  и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Зрителите горещо аплодираха балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, Моцартовите опери „Сватбата на Фигаро“ и „Вълшебната флейта“, „Травиата“ от Джузепе Верди, мюзикълите „Човекът от Ла Манча“ и „Българи от старо време“, концерта „Фолклор и класика с музиката на Георги Андреева“ и спектакъла „Поетите и музиката“.

Истински фурор предизвика дебюта на откритата сцена на Царевец на великотърновската детска балетна школа „Класика“, която в рамките на новата фестивална програма „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ представи своя спектакъл „Лешникотрошачката“. За детската и младежка публика бе представлението „Пепеляшка“ на вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик’’ – София.

Част от „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ бе и първият у нас майсторски клас на световната оперна прима проф. Красимира Стоянова, през който преминаха 13 млади оперни изпълнители от България, Македония и Австрия и 7 участници-слушатели.

 Жанрово многообразна бе и съпътстващата програма на фестивала, която бе представена в Летния театър на Старата столица.

Фестивал „Сцена на вековете“ е най-дългогодишният и устойчив културен проект на Община Велико Търново. Началото е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на болярите Петър и Асен и създаването на Второто българско царство, с „Ивайло“ от Марин Големинов - първите оперни представления на открито в България.  

От 2008 г. музикалният  форум се провежда ежегодно през летните месеци.  За изминалите години на откритата сцена на Царевец са представен над 100 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, оперети, мюзикъли и симфонични концерти и са се изявявали световноизвестни български и чуждестранни изпълнители, гостували са всички български опери и балетни трупи, както и  Имперският руски балет.

 От 2015 г. фестивалът е ежегоден носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ /EFFE LABEL/.

Престижното събитие се реализира с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. 


Ключови думи
Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати