Сряда, 29 Дек 2021
            
Велико Търново Култура

Русенската опера представя „Сватбата на Фигаро“ на Царевец

  22.07.2021 13:02
Русенската опера представя „Сватбата на Фигаро“ на Царевец

Една от най-известните оперни творби на Волфганг Амадеус Моцарт - „Сватбата на фигаро“, ще представи Русенската опера на крепостта Царевец във Велико Търново. Спектакълът на 25 юли от 21,00 ч. е част от тазгодишния афиш на най-значимия и дългогодишен културен проект на Старата столица Летен фестивал „Сцена на вековете“.

„Сватбата на Фигаро“ носи подзаглавието „Един безумен ден“. Либретото е създадено на основата на текста на едноимената пиесата на Бомарше. Сюжетът е богат както с драматични, така и с комични ситуации.

Комичната опера е в четири действия и разкрива тревогите на граф Алмавива, който е влюбен в Сузана, камериерката на съпругата му, графиня Розина. Подвластен на своята страст, той се опитва евентуално да се възползва от правото си на първа брачна нощ („Jus primae noctis“) и да превърне Сузана в своя постоянна наложница.  

Историята се развива динамично в рамките на един единствен ден. Публиката става свидетел на едно наистина безумно преплитане на сюжетни линии, при което жените и мъжете се противопоставят едни на други, но всички са подчинени на непреодолимите закони на любовта.

Режисьор на спектакъла е Пламен Бейков, който  предлага традиционна постановка, в стила на епохата, защото самото произведение носи достатъчно плам и авангардни решения, които забавляват и днес. Диригент на Царевец ще е маестро Димитър Косев. Художник на костюмите е Радослав Радославов, а автор на мултимедията - Стефан Матеев.

Ролята на граф Алмавива ще бъде изпълнена от известния баритон Венцислав Атанасов, сопраното Теодора Чукурска ще е графиня Розина, Фигаро ще е Момчил Миланов, а Сузана – Даниела Караиванова. В спектакъла участват Петя Цонева, Емил Желев, Андреана Николова, Александров Барано, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов, Мария Атанасова, хор и оркестър на Държавна опера-Русе.

Като подарък за публиката след края на спектакъла ще бъде излъчено аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Фестивал „Сцена на вековете“ 2021 продължава на 21 август с концерта “Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“ на Симфониета - Враца и ФА „Филип Кутев“. Следващите две заглавия са на Театрално-музикален продуцентски център - Варна - операта  „Вълшебната флейта“ от Моцарт на 26 август и мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ на 29 август.  На 4 септември на Царевец ще е спектакълът „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера, а финал на сезона ще постави Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ с мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на  www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.


Ключови думи
Сцена на вековете Сватбата на Фигаро Русенска опера
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати