Събота, 22 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

В Горна Оряховица ще е базиран един от първите медицински хеликоптери на България

  23.07.2022 13:10
В Горна Оряховица ще е базиран един от първите медицински хеликоптери на България

От Летище Горна Оряховица ще излита един от новите медицински хеликоптери, които ще допълнят възможностите на спешната помощ в България. Тепърва ще се уточни коя ще е приемащата болница, която ще обслужва летящата бърза помощ.

6 медицински хеликоптера купува България, а обществената поръчка за избор на производител бе обявена от Министерството на здравеопазването тази седмица. Въздушната спешна помощ ще се управлява от новото държавно предприятие „Хелимед Сървисис”, начело на което застава доскорошния депутат Георги Гвоздейков. В интервю за телевизия Bulgaria on air той очерта графиците за доставка и логистиката на хеликоптерите.

В началото на септември трябва да бъдат подадени офертите по поръчката и ако всичко по процедурата върви по план, първият хеликоптер трябва да е в България до година и половина след това. Междувременно държавата смята да наеме на лизинг машина за осъществяване на въздушна спешна помощ, която да започне дейност в края на октомври или началото на ноември тази година. Има и сформиран екипаж за тази първа машина. Докато се произвеждат машините трябва да бъде обучен екипаж – пилот, медик и парамедик за всяка от новите, както и да бъдат определени приемащите болници и да бъдат изградени хеликоптерни площадки.

Предвижда се шестте хеликоптера да струват 16 милиона лева, като финансирането е от ЕС по Плана за възстановяване и развитие.

Работният план за логистиката разделя страната на 6 части, във всяка от които да има базиран поне един хеликоптер, който да стига за максимум 35 минути до всяко място. Засега центровете, в които ще бъдат разположени летящите линейки са край София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Шумен, Варна, Горна Оряховица и Плевен.


Ключови думи
медицински хеликоптери Летище Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати