Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

РВД монтира модерна система за навигация на Летище Горна Оряховица

  24.02.2018 09:36
РВД монтира модерна система за навигация на Летище Горна Оряховица

Започва изпълнението на Генералния план за развитие на Летище Горна Оряховица. На последното си заседание общинските съветници дадоха съгласието си концесионерът да разработи проект за специализиран ПУП на имота, който ще стопанисва в следващите над 30 години. Според общинските съветници това означава, че след като се направят промените в устройствения план ще започне реализирането на инвестиционната програма на концесионера – удължаване на писта, разширяване на базата, модернизиране и т.н.
Удължаването на пистата е най-маловажното нещо. На този етап съществуващата писта е напълно в състояние да обслужва полетите. Има доста по-важни стъпки, които ще се предприемат в изпълнение на Генералния план. Всъщност най-важното нещо е, че този основен и задължителен документ за развитието на Летището вече е приет и може да започне да се изпълнява, коментираха близки до новата управа на аеропорта.
Летище Горна Оряховица е международно и е подложено на надзор както от българските, така и от международните летателни служби. Така че Генералният план беше първото препятствие пред концесионера. Планът се разглежда от междуведомствена комисия и се одобрява със заповед на министъра на транспорта. В случая одобрение на горнооряховския план има от края на октомври 2017 г.
В Генералния план са набелязани основните стъпки на развитие, които ще предприеме концесионерът по време на своето 35-годишно управление на Летището.
Представител на консорциума, спечелил концесията, заяви за „Седмицата”, че политиката им е първо да изграждат, а после да се хвалят. Затова и нямало да коментират предварително намеренията си. Започвали обаче стъпка по стъпка да изпълняват инвестиционната си програма и да променят облика на аеропорта, в който не е инвестирано общо взето от близо 40 години.
В кратките варианти на Генералния план, които могат да се намерят в Интернет, има три етапа на инвестиции. Първият етап е инвестиции в инфраструктура „Въздух” - включва удължаване на пистата с 600 метра в западна посока, разширяване на пътеката за рулиране и на перона, изграждане и монтиране на средства и съоръжения за управление на полетите. Вторият етап е изграждане на хангар за техническо обслужване, а третият етап е развитие на зона „Земя”.
Удължаването на пистата може да изглежда ефектно, но не е толкова важно в момента и не е на преден план. И със сегашната си дължина от 2500 метра пистата е достатъчно добра. Изработването на специализиран ПУП се налага най-вече заради проект на РВД за монтиране на супер модерна техника за насочване на самолети и водене на полети, коментира още източникът ни.
Всъщност Ръководството на въздушното движение (РВД) реализира много сериозен проект за модернизация на навигационни системи DVOR/DME (Doppler VHF Omnidirectional Range/Distance Measuring Equipment), които са разположени на територията на международните летища в страната, както и на други ключови позиции. „Те се използват за аеронавигационно осигуряване на въздухоплавателните средства в зоната на летищата, както и на въздухоплавателни средства по маршрут.
С модернизацията на тези системи ще се подобри точността и непрекъснатостта на излъчваните навигационни сигнали, като по този начин ще се повиши степента на безопасност на полетите в делегираното въздушно пространство на Република България при наличие на нарастващ въздушен трафик”, съобщава на сайта си РВД.
Така че от този проект ще се възползва и петото международно летище на България – това в Горна Оряховица.
Пак от справките на РВД става ясно, че колкото и да няма движение по горнооряховския ааропорт в момента, за 2017 г. са били обслужени 2231 движения на въздухоплавателни средства.
Вярно е, че нещата се случват бавно и бюрокрацията е огромна, но въздухоплаването е много строго следен сектор с изключително силни международни институции, които не позволяват никакво шикалкавене. Първите стъпки вече са извървени и предстои реалното реализиране на инвестиционната програма, коментираха още хората, близки до процеса.
Концесионният договор за Летище Горна Оряховица беше подписан на 11 април и влезе в сила на 11 юли 2016 г. След като дълго време концесионирането се проваляше поради липса на интерес, държавата улесни процеса, включвайки се в консорциума, кандидатстващ за концесията, със собственото си дружество „Летище Горна Оряховица” ЕАД. Така се осигури нужния опит в управлението на летища, тъй като основен участник в консорциума е дружество, специализирано в изграждането на ВиК инфраструктура.
Избраният концесионер - "Гражданско летище Горна Оряховица 2016" АД, получава правото да оперира летището в срок от 35 години. Годишната концесионна такса е в размер на 10 % от нетните приходи на летището, като минималната вноска е в размер на 70 000 лв. и дължимия ДДС върху сумата, коригирана на всеки 3 години от срока на концесията с индекса на потребителските цени с натрупване за тригодишен период. За този период трябва да се направят инвестиции не по-малко от 32 милиона лева.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Летище Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати