Събота, 20 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Нов концесионер на Летището в Горна Оряховица все пак ще има

  20.05.2022 10:29
Нов концесионер на Летището в Горна Оряховица все пак ще има

Смяна на концесионера на Летище Горна Оряховица почти сигурно ще има, става ясно от отговор на министъра на транспорта Николай Събев на питане от народния представител от ГЕРБ – СДС Димитър Николов. В същия отговор е подчертан и ангажимента на държавата към изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица.

Питането на депутата е породено от появилите се информации, че швейцарското дружество „Ювелис България” не е оттеглило интереса си от концесията, въпреки първоначалния отказ на министъра. Швейцарците заявиха желание да изкупят дяловете на сегашния концесионер и дори създадоха дружество „Ювелис еърпорт Горна Оряховица” в края на миналата година. В началото на 2022 г. министър Събев, отново в отговор на питане на Димитър Николов, заяви, че Министерството не е съгласно да се прехвърля концесията и че сегашният концесионер трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си.

Очевидно обаче Министерството вече има друга позиция, защото в сегашния си отговор министърът потвърждава, че предложението на швейцарците е актуално и в момента се прави анализ на подобна сделка.

В резултат на анализа ще е ясно дали инвеститорът отговаря на критериите, заложени в първоначалната конкурсна документация за концесията и дали има възможности да изпълни поетите ангажименти от сегашния концесионер.

От отговора на министър Събев става ясно още, че има и други потенциални инвеститори за Летище Горна Оряховица. И нещо повече – съвсем актуален е и другият голям проект, свързан с Горна Оряховица – изграждане на интермодален терминал.

„Министерството на транспорта и съобщенията оценява изключително високо сериозния потенциал на Летище Горна Оряховица да бъдещото развитие на областта и региона, включително в светлината за изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица. Доказателство за привлекателността на летището е проявеният интерес към него и от други инвеститори.  Целта на държавата е да осигури най-добрите възможности за развитие на летището чрез най-добрия, качествен и сигурен инвеститор”, се казва в отговора на министър Събев.


Ключови думи
Летище Горна Оряховица Димитър Николов Николай Събев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати