Събота, 16 Юли 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Димитър Николов: Как да обясним на децата, че съдебно дело спъва провеждането на ученическите игри

  15.04.2022 17:36
Димитър Николов: Как да обясним на децата, че съдебно дело спъва провеждането на ученическите игри

Трудно ще ни е да обясним на децата и техните треньори защо един съдебен спор, и то за не особено голяма сума, спъва провеждането на ученическите игри в пълния им обем.  

Коментара направи народният представител от ГЕРБ – СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов, след като получи от министъра на младежта и спорта Радостин Василев отговор на въпроса си защо е замразен най-широкообхватният спортен форум за ученици у нас. По думите на Николов, ученическите състезания и спортни игри през годините са показали своята фундаментална роля в развитието на българския спорт, както са се  доказали и като една от най-ефективните младежки политики. И още - ученическият спорт е превенция спрямо агресията, формира комплекс от качества сред младите хора, изгражда личности.

Към настоящия момент организатори на ученическите игри са училищата, общините, Българската асоциация „Спорт за учащи“ (БАСУ) и  членуващите в нея спортни клубове за учащи. Приблизително 90 хил. ученици се обхващат в 4-те етапа на игрите – училищен, общински, зонален и национален, като през последните 5 г. от бюджета на Министерството на младежта и спорта (ММС) са осигурени 508 хил. лв. годишно. За учебната 2021/ 2022 г. сумата е 621 хил. лв. За учебните 2019/ 2020 и 2020/ 2021 г. заради пандемията договор с БАСУ за организиране на областен, зонален и финален етап от игрите не е сключен. Според министъра, тази е причината да няма договор и за настоящата учебна година.

Спортният министър обаче посочи, че след отпадането на мерките срещу коронавируса от 1 април, по своя преценка общините могат да организират и проведат вътрешноучилищния и общински етап от игрите до края на учебната година. Така Василев прехвърли топката в полето на общините – по думите му, не бъдат ли проведени първите етапи, няма как да се проведат следващите, финансирани от ММС – областен, зонален и финален.

Тези етапи обаче са заложник на съдебно дело, заведено по иск на министерството срещу БАСУ. Според Василев, асоциацията дължи на ведомството му 41 533, 91 лв. И докато няма решение, министерството няма да финансира ученически игри.

Така ученическите игри са въвлечени в омагьосан кръг, потърпевши от който са единствено и само децата и тяхното желание да се развиват в спорта.

От парламентарната трибуна Димитър Николов не скри радостта си, че ММС дава заявка за нова спортна зала в Горна Оряховица, след като мъжкият хандбален „Локомотив“ спечели Купата на България.

Нашият регион се нуждае от нови спортни съоръжения, категоричен бе Николов.


Ключови думи
Димитър николов ученически игри Радостин Василев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати