Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Съдебен спор между Министерството на спорта и БАСУ държи ученическия спорт на резервната скамейка, Общините пасуват

  29.03.2022 16:03
Съдебен спор между Министерството на спорта и БАСУ държи ученическия спорт на резервната скамейка, Общините пасуват

От началото на пандемията ученическият спорт е замразен, поне що се отнася до първенствата и изявите на младите спортисти на училищна възраст. Ученически игри не е имало от 2019 г., а има риск да няма и през тази година, въпреки отпадането на мерките.

„За град като Горна Оряховица това съвсем не е маловажен въпрос, тъй като нашият спорт се развива предимно в ученическа възраст и така се отрязва възможността за изява на нашите спортни таланти. Догодина има няколко световни първенства, в които имаме шанс да участваме, но трябва да минем през националните първенства, които са блокирани. А пък повечето общини не правят нищо, за да проведат поне общинските кръгове и общинските шампиони да имат готовност да участват в по-горните етапи”. С този проблем горнооряховският общински съветник Севдалин Кръстев се обърна първо към спортните организатори в общините, а след това и към областния управител Людмила Илиева.

В момента има три хандбални отбора в горнооряховски училища, които могат да се борят за републиканската титла и за правото да представят страната на Световни ученически първенства. Това вече са правили хандбалистите на ПГЕЕ „Ломоносов”, които са национални първенци в последните четири проведени Ученически игри и два пъти са били на Световно. До златото в Ученически игри са стигали и хандбалисти на ПГЛПИ „Буров”. В момента три отбора в различни възрасти – на ПГЕЕ, ПГЛПИ и СУ „Георги Измирлиев”, са готови да се борят за първото място в страната. Но не им се дава тази възможност. Проблемът е най-вече в спора между Министерството на младежта и спорта и Българската асоциация за ученически спорт (БАСУ). Този спор блокира Ученически игри 2022. Но пък и Общината бездейства и не организира общински първенства, без които отборите няма как да участват в зонален и национален етап. До момента само в Свищов са проведени общинските първенства и, ако бъде обявен график за областни, зонални и национални кръгове, само те ще могат да участват, обяснява Кръстев.

Ученическият спорт е ябълка на раздора на национално ниво и спорът трябва да бъде решен от Съда. Министерството на спорта и БАСУ си разменят взаимни обвинения по въпроса с финансирането. На първата съдебна инстанция печели БАСУ, но Министерството обжалва. Докато текат тези разправии ученическият спорт е на трупчета. От БАСУ, които вярват, че ще спечелят и на следващата инстанция, са уверили, че първенства тази година все пак може и да има. На общините ще бъде даден двуседмичен толеранс за организирането на общинските кръгове, а областните и зоналните първенства вероятно ще се слеят.

Защо общините все пак не бързат със своите ангажименти? На първо място е, че ние до този момент нямахме право да събираме деца от различни училища на едно място. Клубовете могат да си правят първенства, но ние – не. Щафетата, която последно организирахме, беше разделена по училища, защото ни отказаха да съберем децата на едно място. Другият не по-малко важен проблем е, че в тази финансова криза не искаме да избързваме с похарчването на пари за общински първенства, ако няма следващи нива. Така се случи през 2019 г., когато имаше общински първенства, но после нямаше национални финали. Знам, че за децата е важна тази изява, но финансовото ни положение е доста деликатно. Искам да напомня, че общинските кръгове на Ученически игри се финансират от общинските бюджети, а областните, зоналните и националните кръгове се финансират от БАСУ, Министерството на младежта и спорта и МОН, коментира директорът на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова. Според нея има готовност и общинското предприятие заедно с клубовете ще успеят да организират за две седмици общински първенства в Горна Оряховица, след като БАСУ и Министерството се споразумеят.


Ключови думи
ученически игри Севдалин Кръстев хандбал в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати