Сряда, 28 Сеп 2022
            
Политика

Димитър Николов пита спортния министър за ученическите игри

  08.04.2022 14:37
Димитър Николов пита спортния министър за ученическите игри

Парламентарно питане към министъра на младежта и спорта Радостин Василев отправи народният представител от ГЕРБ – СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Питането на Николов е провокирано от замразяването на ученическия спорт. И ако през последните 2 г. това бе разбираемо предвид пандемията и наложените заради нея противоепидемични мерки, то след отпадането на същите тези мерки остава висящ въпросът ще има ли Ученически игри 2022.

Ученическите състезания и спортни игри през годините са показали своята фундаментална роля в развитието на българския спорт, както са се  доказали и като една от най-ефективните младежки политики. Ученическият спорт е превенция спрямо агресията, формира комплекс от качества сред младите хора, изгражда личности. Десетилетия наред България има своите утвърдени традиции и множество международни успехи в ученическия спорт, категоричен е Димитър Николов.

Ученически игри у нас не са се провеждали от 2019 г., като една от причините е и пандемичната обстановка. Доколкото ми е известно,  същинската причина се състои в  съдебен спор между Министерството на младежта и спорта и Българската асоциация за ученически спорт, която е  от основните организатори на националните игри. Има ли предвидени средства и ще бъдат ли проведени Ученическите игри през 2022 г., пита народният представител.

Въпросът му бе включен в днешния парламентарен контрол. Изслушване на премиера Кирил Петков обаче и разгорещените дебати налагат промяна в дневния ред. Очаква се отговора на въпроса си Димитър Николов да получи по време на парламентарния контрол следващия петък./ сн. архив


Ключови думи
Димитър Николов Радостин Василев Ученически игри 2022
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати