Четвъртък, 21 Апр 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Министерството на транспорта отряза швейцарците за Летище – Горна Оряховица

  14.01.2022 12:24
Министерството на транспорта отряза швейцарците за Летище – Горна Оряховица

Концесионните договори следва да се изпълняват стриктно и от двете страни, а не да се прехвърлят на трета. В този смисъл Министерството на транспорта и съобщенията няма да препоръча на Министерския съвет смяна на концесионера на Летището в Горна Оряховица.

Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол от отговор на ресорния министър Николай Събев на въпрос, зададен му от народния представител Димитър Николов.

Гражданското летище в Горна Оряховица е с близо стогодишна история и е от стратегическо значение за развитието и икономическия растеж на регион Велико Търново. От 2016 г. международното летище е отдадено на концесия за срок от 35 г. на „Гражданско летище Горна Оряховица”. От поредица медийни публикации става ясно за проявен инвестиционен интерес към Летище - Горна Оряховица от швейцарската компания „Ювелис груп”. В изнесената информация се твърди, че потенциалният инвеститор възнамерява да придобие дялово участие във фирмата концесионер на летището. За целта през ноември дори е регистрирано дъщерно дружество „Ювелис Еърпорт  Горна Оряховица” ЕООД с капитал от 1000 лв., обясни от трибуната Николов. И попита министъра за актуална информация на какъв етап са разговорите за промяна в собствеността на концесионера, има ли официално предложение или писмо за намерения от потенциалния инвеститор.

Концесионерът на Летището в Горна Оряховица е уведомил Министерството на транспорта и съобщенията за намерението на швейцарско дружество да придобие концесията и е поискал за това съгласието на министерството. Подобна промяна не може да бъде извършена без съгласието на държавата, обясни министър Събев.

Информацията относно развитието и привличането на стратегически инвеститор в Летище - Горна Оряховица е от висок обществен интерес, тъй като с този обект са свързани очакванията за икономически подем на областта и региона. Ще продължа да следя темата, коментира Димитър Николов.


Ключови думи
Летище Горна Оряховица Николай Събев Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати