Събота, 08 Oct 2022
            
Лясковец Общество

В Лясковско продължават да подпомагат 60 нуждаещи се с топла храна и през лятото

  04.07.2022 13:39
В Лясковско продължават да подпомагат 60 нуждаещи се с топла храна и през лятото

Община Лясковец продължава да реализира проект „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, до началото на месец септември 2022 г. Проектът, който приключи в края на юни 2022 г., бе удължен, като между Община Лясковец и Агенцията за социално подпомагане бе подписан анекс, с който в рамките на 50 работни дни ще продължава да се осигурява топла храна.

Услугата „Топъл обяд“ ще бъде предоставяна за 60 уязвими лица от всички населени места на територията на общината. Допълнителният финансов ресурс за обезпечаване на социалната услуга за периода от началото на юли до 9 септември 2022 година възлиза на 9 570 лв, като осигурените средства в размер на 8 700 лв. са за закупуване на хранителни продукти, а 870 лева - за административни разходи и съпътстващи мерки.

Стойността на един храноден е в размер на 2.90 лв. и е достатъчен за приготвяне на топла супа, основно ястие, един хляб и десерт веднъж седмично.

Общата стойност на целия проект, реализиран от 01.01.2021 г. до 09.09.2022 г., възлиза на 76 764,60 лв., осигурени от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Капацитетът на социалната услуга е 60 ползватели. Към настоящия момент е запълнен, като ползвателите са 30 нуждаещи се лица в град Лясковец, 13 – в най-голямото село Джулюница, в Козаревец са обхванати двама потребители, в Добри дял - 14 и в Мерданя – едно нуждаещо се лице.

Реализацията на проекта се извършва от служителите на Домашен социален патронаж - град Лясковец, където е обособен и главният пункт за получаване на топлата храна на адрес: ул. „Младост“ № 2 - в сградата на Общински комплекс за социални услуги. Пунктове за получаването на храната за петте села са обособени в помещенията на съответните пенсионерски клубове в населените места. Топлата храна се приготвя в кухнята на Домашен социален патронаж в Лясковец. При необходимост, с автомобилите на патронажа се извършва доставка до домовете на трудно подвижни ползватели на услугата, които поради бедност и продължителна изолация, в условията на криза, произтичаща от разпространението на COVID-19, са затруднени да осигурят прехраната си и се нуждаят от подкрепа./ сн. Община Лясковец


Ключови думи
Топъл обяд
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати