Вторник, 09 Авг 2022
            
Горна Оряховица Спорт

ТК „Хемус” ще направи демонстрации на Празника на източноазиатските култури във ВТУ

  09.05.2022 12:53
ТК „Хемус” ще направи демонстрации на Празника на източноазиатските култури във ВТУ

Състезатели на ТК „Хемус” ще представят философията и изкуството на таекуондо по време на Празника на източноазиатските култури, който ще се проведе на 21 и 22 май във Велико Търново.

Инициативата за организиране на празника е на студенти от Филологически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, изучаващи китайски, японски и корейски език, и техните преподаватели. Събитието се организира със съдействието на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Филологически факултет, Катедра „Класически и източни езици и култури”, Студентски съвет на ВТУ и др. институции и организации. В програмата са включени както традиционни бойни изкуства на различните държави, така и песни, танци, калиграфия, оригами, шах го, азиатска кухня, косплей шоу, мейд кафе и други. Събитието започва на 21 май от 11:00 маса в Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Институт „Конфуций“

Таекуондо клуб „Хемус”, който догодина ще отбележи 20 години от създаването си, е един от участниците, представящи източните бойни изкуства. Клубът започва дейността си през 2003 година. Понастоящем е лицензиран клуб към Българска федерация по таекуондо –WT (олимпийска версия). Като член участва в националния и международен спортен календар на федерацията. Президент и старши треньор от основаването му е Румен Димитров - 5 дан таекуондо и 4 дан хапкидо. През годините клубът се е доказал като център за развитие на бойните изкуства в региона. Състезателите на „Хемус” са представяли България през годините на най-големите спортни форуми като Европейски първенства по спаринг през 2007, 2009, 2011 години във възраст кадети. В следващите европейски първенства през 2015, 2017, 2021 в дисциплина пумсе (форма) в Сърбия, Родос и Португалия. Участвали са в Световни плажни игри в Родос, където Румен Димитров и Милица Петрова завоюват сребърни медали в отборни дисциплина. Имат и много участия в Балканиади, международни турнири в Турция, Сърбия, Хърватия, Румъния, Германия, Австрия, Черна гора. Последният голям успех на клуба е участието на Румен Димитров на Световното първенство по пумсе в Гоянг в Корея от 21 до 24 април 2022 г., където той завоюва рекордното за българското таекуондо пето място в отбор мъже до 50 години. Понастоящем в клуба се обучават около 50 деца във всички възрастови групи.


Ключови думи
таекуондо ТК Хемус Празник на изтоазиатските култури
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати