Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество Свищов

Дрехите на българката през годините показват в музея на Алеко в Свищов

  23.04.2022 13:00
Дрехите на българката през годините показват в музея на Алеко в Свищов

Колекция от текстилни изделия и образци на дрехи на българката през годините са наредени в къщата музей „Алеко Константинов“ в Свищов. От експонатите е съставена изложбата „Дарени предмети, споделени истории“, откриването на която бе организирано от Исторически музей - Свищов и СУ „Цветан Радославов“ по повод 40 години от създаването на училището.

Изложените предмети са от фонда на Музея и представят богатата колекция от текстил и дамски дрехи. По-специално мястото е отредено на ролята на престилката в женското традиционно облекло, а експонатите са от гр. Карнобат, с. Новачене (Никополско), с. Петокладенци, с. Алеково, с. Кривина, с. Киряево (Видинско), гр. Трън, гр. Свищов.

„Изложбата има за цел да представи и важността на наследството... То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.“, подчертаха при откриването на изложбата представителите на музея.

По време на първия изложбен ден посетителите видяха ревю на старо градско облекло и народни носии от фонда на Исторически музей, в което специално участие взеха ученици и учители от СУ „Цветан Радославов“.

Изложбата може да бъде разгледана до 30.05.2022 г.


Ключови думи
къща музей Алеко Константинов СУ Цветан Радославов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати