Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Президентът Румен Радев награди победителите в конкурс, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе"

  08.04.2022 16:58
Президентът Румен Радев награди победителите в конкурс, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе\

Стратегията за развитие на обществото няма как да се изпълни, ако не направим необходимото ромската общност да има достъп до качествено образование и здравеопазване, ако не гарантираме пълноценното им участие в социалния, икономическия, културния и духовен живот.

Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която бяха наградени победителите в конкурс на тема „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“. Конкурсът, който се провежда за десета поредна година, е насочен към ученици от 1 до 12 клас от всички училища в страната и е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, а награждаването се състоя в Международния ден на ромите, 8 април. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Грамоти получиха деца от различни възрастови групи в категории „Есе“, „Видеоматериал“ и „Изображение“. В категорията  "Есе " бяха наградени Яница Христова, на 7 г. от ОУ "Св. Климент Охридски", Буковлък,  Юлияна Петкова, на 13 г. от СУ "Христо Смирненски", Гулянци и Вирджиния  Атанасова от 11-и клас в ПГССХТ, Шумен. В категорията "Видео" грамоти получиха Асен Асенов и Йордан Йорданов на 14 г. от Основно училище „Христо Ботев“ в гр. Мъглиж. В категория "Изображение" бяха отличени Бюшра Ридван на 8 г. от ОбУ "Панайот Волов", Тодор Икономово, Фани Филипова от 8-и клас на СУ "Христо Смирненски", в Гулянци. Специална награда за цялостна активност получиха Есил Мехмедова от 12-и клас в СУ „Ангел Каралийчев“ в гр. Стражица, Айше Билял на 15 г. от СУ "Цанко Церковски" в Никола Козлево и Синан Кадиров от 11-и клас в ПГССХТ, Шумен.

Държавният глава подчерта пред наградените, че тази церемония отразява волята на президентската институция и българската държава да гарантират изпълнението на Конституцията за пълноценна реализация на всеки български гражданин чрез добро образование, социална интеграция, възможности за труд.  Румен Радев посочи, че и през втория си мандат заедно с вицепрезидента ще продължат да подкрепят Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ в усилията за намаляване на процента ромски деца, които отпадат от образование и за повишаване на образованието сред ромите. 

Здраве, сили, енергия и целеустременост по пътя, по който всички ние сме поели заедно, като общество и граждани на Република България, пожела президентът Румен Радев по повод Международния ден на ромите, 8 април. Той открои като добър пример наградената преди три години на „Дондуков“ 2 на същия конкурс Богомила Самуилова, която вече е студент, и пожела на всички отличени в конкурса да последват нейния път. 

Вие сте нашите най-ценни посланици, защото вашето послание е най-доброто за целия свят в момента, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред отличените с грамоти деца. „Има една вълшебна думичка - „заедно“, която много ни липсва в този много тежък и тревожен свят, в който като че ли хората са много по-разделени“, посочи вицепрезидентът и отбеляза, че не случайно тази година мотото на конкурса е „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев заяви, че днешните роми се стремят да живеят като достойни граждани, които пазят своята идентичност и уважават тази на другите. „За да се случи безпроблемното ни живеене заедно, трябва да започнем от училищната скамейка“, посочи Колев и открои проблем, свързан със сегрегацията в много български училища, като призова тези училища да станат смесени и децата още от класната стая да бъдат заедно. 


Ключови думи
Амалипе Румен Радев Деян Колев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати