Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Светски

ВС „Графити“ на Аделина Колева влиза в нова роля

  08.04.2022 16:24
ВС „Графити“ на Аделина Колева влиза в нова роля

Към нова форма на изява пристъпва състав „Графити“ към НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. Целта на вокалния педагог Аделина Колева е да разчупи рамките, които конкурсите – най-честите сцени, на които излизат всички млади таланти в България, налагат на музикалното изкуство. Според Колева конкурсите вече нямат нищо общо с това, което са били преди, и вместо да вървят в крак с времето напротив – дърпат назад.

Трябва да се търсят други форми на изява. За съжаление в музиката критерии няма и никога няма да има – това е изкуство. Но младите изпълнители трябва да бъдат канени в журитетни комисии, трябва да се промени репертоарът. Смущава ме и новата вълна, която представя образци на българския фолклор в стилизиран, нов вариант, който започва да иззема същността на поп пеенето. Казвам го с безкрайното си уважение към фолклора, сподели Аделина Колева.

Затова, в търсене на нови форми и по идея на председателя на НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров, вокалният състав „Графити“ ще подгрява всички големи коцерти, които ще се случват в бъдеще в Горна Оряховица. Началото ще бъде поставено на 14 април, когато в града гостува Веселин Маринов. На тази дата, в интервала 17:30-18:15 ч. момчетата и момичетата от „Графити“ ще пеят на открито пред сградата на читалището. Замислен е и общ концерт с „Оренда“ – съставът, с който Аделина Колева експериментира с певци извън детската и младежка възраст. В близко бъдеще „Графити“ ще сподели сцена и с още две големи музикални школи – на Румяна Иванова от Пловдив и Георги Янков от София.  

Изключително благодарна съм на младите ми възпитаници за представянията, които правят. Благодаря им особено много за труда и отдадеността, не скри емоцията си Аделина Колева.

А работата в „Графити“ никак не е лесна. В момента в състава са изпълнители от 3 града в страната. Всъщност 4, ако броим и Горна Оряховица. Виктория Петрова и Виктор Димитров пътуват всяка седмица от Русе до Горна Оряховица за репетиции. Таня Гугуманова пък, която е от Пловдив, изминава разстоянието от София до НЧ „Напредък 1869“. Таня е и най-малката в състава – само на 11 г., но вече със сериозна заявка за място на сцената. От София пътува и Никол Попова, от Полски Тръмбеш идва Румяна Христова. Символичните домакини са горнооряховчаните Ерик Михайлов и Симеон Славев. Осен това четирима от младите таланти са седмокласници и им предстоят матури.

Безкрайно благодарна съм на родителите. Благодаря и на феновете. За всичко. За времето, вниманието, грижата, за подкрепата. Всичко това помага на работата ни и за хубавата енергия в състава. Пожелавам си да имаме възможност да репетираме поне 2-3 пъти седмично, но засега няма как, коментира Аделина Колева.

Въпреки ограничения брой репетиции предвид обстоятелствата, Вокален състав „Графити“ не спира да жъне успехи. Един от най-новите му са отличията от тазгодишното издание на конкурса „Белканто“, проведен на 2 и 3 април в Ямбол. Там дуетът на Никол Попова и Симеон Славев спечели първо място. Симеон взе второ място в IV възрастова група, а Ерик Михайлов и Румяна Христова са с поощрителни награди. Всички останали – Виктория Петрова, Таня Гугуманова, Никол Попова, Виктор Димитров, са с награда за отлично представяне.

Изпълненията в Ямбол бяха оценявани от жури в състав доц. Алис Боварян, Вида Пиронкова и Нора Караиванова.

На сцената на „Белканто“ посрещна рождения си ден Нора Караиванова - едно от големите имена, излезли от школата на Аделина Колева. Нейните наследници в школата не пропуснаха да отбележат подобаващо личния празник на Нора. Това стана с изпълнението на „Моля се“ на Никол и Симеон – песен, с която Нора Караиванова и Николай Манолов спечелиха първо място през 2006 г. на конкурс в Търговище.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
ВС Графити Аделина Колева Белканто
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати