Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Започва 15-тият конкурс „Нова музика”, за първи път включва и фолклор

  09.06.2021 14:20
Започва 15-тият конкурс „Нова музика”, за първи път включва и фолклор

На 11 юни се открива 15-то издание на конкурса „Нова музика”. За първи път в рамките на утвърдената вече надпревара за съвременна музика, ще има и конкурс за народно пеене, който се организира от Вяра Петрова – вокален педагог към НЧ „Напредък 1869”.

В традиционния конкурс правилата са същите, както преди прекъсването миналата година заради пандемията. Има две категории – индивидуални изпълнители в 4 възрастови групи и камерни ансамбли и групи в две възрастови групи. Всеки ще изпълни по две песни в два отделни тура, като песните са по избор.

Председател на журито е Милена Добрева – вокален педагог и ръководител на ансамбъл „Фортисимо” – Бургас. Тя журира за трети път в Горна Оряховица. Нейни колеги този път са проф. Валентин Мнотеян от Румъния, който също е дългогодишен партньор на конкурса и младият изпълнител и вокален педагог, ръководител на ВС „Мастър пийс” – София Георги Янков.

Музикалните конкурси вече не са това, което бяха. Когато стартирахме „Нова музика” преди 15 години беше много по-различно, но се надявам отново да сме първите, които ще намерят нов път за развитие на тези формати, споделя вдъхновителката на конкурса Аделина Колева.

Конкурсите станаха прекалено много, а може би и телевизионните музикални формати допринесоха за изкривяването на средата. Измести се естествената и здрава конкуренция, в която изпъкваше най-добрият. Сега всеки получава награда, за да се върне догодина пак. През последната година се наложиха онлайн състезанията, които като че ли се харесаха на организаторите и те искат да ги продължат и след падане на ограниченията. Аз съм категорично против онлайн участията, особено пък съм непримирима срещу онлайн обучението. Как ще преподаваш изкуство и най-вече музика и пеене през компютъра? Това е фалш и имитиране на дейност, казва още Аделина.

Трябва да се намери друг поглед към конкурсите. Те трябва да се превърнат в празници, в място, където надграждаш себе си. Искам да мислим за изкуството, а не за наградите. Състезавайки се един с друг, да намираме пътя как се работи качествено, за да развиваме децата. Много ми се иска ние в Горна Оряховица да дадем този пример. В града ни вече работят 5-6 вокални педагози и се надявах, че те активно ще се включат в конкурса и ще покажем как можем да си помагаме, въпреки конкуренцията, а може би точно заради нея. Може би това няма да се случи сега, но се надявам да се случи, завършва Аделина Колева.


Ключови думи
аделина колева конкурс Нова музика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати