Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ провежда Маратон за герои

  01.04.2022 14:06
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ провежда Маратон за герои

Стартира второто издание на иновативната инициатива за студенти - педагози от Великотърновския университет „Маратон за герои“. Неговото начало бе поставено през 2020-2021 г., когато под идеята и ръководството на доц. д-р Катя Симеонова от катедра „Начална училищна педагогика“ студенти от образователните програми Предучилищна и начална училищна педагогика и Начална училищна педагогика и чужд език, 3. курс, ОКС „Бакалавър“, редовна форма на обучение реализираха свои авторски сценарии и се срещаха в електронна среда с ученици в начална училищна възраст, за да коментират мерките за поведение в пандемичната ситуация от коронавируса. Сценариите се основаваха на първата книжка на УНИЦЕФ (IASC) „Моят герой си ти“.

През новата учебна година щафетата на маратона поеха новите третокурсници от същите образователни програми. В екипи те разработват собствени сценарии, в основата на които поставят драматизация с ръчно изработени кукли по втората книжка на УНИЦЕФ (IASC) „Моят герой си ти 2“, като атакуват темата за надеждата в света и за психичното здраве на децата.

По данни на УНИЦЕФ всяко пето дете отключва психично разстройство. Заради вълните на вируса и онлайн обучението предпоставките за това се увеличават. В маратоните с децата се разговаря за безопасните места в техните сърца, за хората, с които се чувстват сигурни и защитени, и че да се чувстват тъжни или подтиснати е нормално. Важното е да имат средства, с които да реагират на отрицателните емоции и бързо да ги превръщат в положителни. Студентите дават идеи на децата за такива средства с помощта на интерактивни методи, като включват и свои предизвикателства пред класовете, с които работят.

„Маратон за герои“ е едно много успешно начинание, тъй като поканите за срещи продължават и включват български училища в чужбина. Вече бе проведена такава среща с Българско училище „Св. св. Кирил и Методий”, Нидерландия в Хага. Предстоят маратони с български училища в Испания, Италия, Кипър, Австрия, Норвегия и др./ сн. ВТУ


Ключови думи
Маратон за герои ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати