Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

С шест безапелационни победи Дениз Ахмедов спечели злато за горнооряховската борба

  21.03.2022 14:08
С шест безапелационни победи Дениз Ахмедов спечели злато за горнооряховската борба

Дениз Ахмедов донесе първия златен медал за 2022 г. за горнооряховската борба. При конкуренция на 40 състезатели и след шест категорични победи Дениз спечели титлата в кат. 38 кг от Държавното лично първенство по свободна борба за деца. Сребърен медал в състезанието завоюва Илиян Ангелов в кат. 35 кг.

Първото държавно за тази възраст се проведе на 18 и 19 март в Сандански с участието на 294 състезатели от 52 клуба. „Локомотив” (ГО) бе представен от седем борци, половината от които дебютанти на голям турнир.

За да стигне до златния медал, Дениз изигра шест срещи, като в нито една не се задържа пълните 4 минути на тепиха. Той започна с технически туш над Стоян Рашев от „Черноморец” (Бургас), последва туш над Йълмаз Мутафов от Русе, също с туш победи и Тимучин Байрям от Стремци. С технически туш „локомотивецът” отстрани следващото препятствие – Никола Черпаков от Гълъбово и по същия начин се справи на полуфинала с Божидар Мръвкаров от „Локомотив” (Пд). На финала Дениз отказа Емре Мюмюнов от Созопол.

В кат. 35 кг Илиян Ангелов потегли с три последователни победи с туш над Алекс Мавродиев от Благоевград, Аксел Кирилов от Разград и Янаки Ковачев от „Черноморец” (Бс). Срещата с бургаския състезател обаче беше драматична. Бургазлията поведе с 4:0 през първата част. Минута и десет секунди преди края Илиян направи хватка, позната като „драгиевата”, и държа съперника си минута, докато го тушира и продължи напред. Последва оспорвана среща с Атанас Костадинов от новия клуб „Петрич 2021” и победа с 8:6 точки. На финала вече силите на Илиян не стигнаха и той отстъпи по точки на Божидар Дамянов от Сандански.

В същата категория по-малкият му брат Ивелин за първи път излезе на републикански тепих и постигна първата си победа с технически туш над Омут Реджеб от Самуил. В следващия кръг Ивелин загуби от Кристиан Данчев от Ямбол и остана на 12-то място в категория с 32 състезатели.

В кат. 42 кг друг абсолютен дебютант от „Локо” – Станислав Дончев, стана девети след две победи с технически туш и туш съответно над Станислав Гроздев от Добрич и Иван Иванов от Стара Загора и загуба от Димитър Кехайов от Сандански.

Двама представители на „Локомотив” имаше и в кат. 53 кг, където конкуренция си правиха 40 борци. Даниел Сидеров направи две победи с туш над Русиян Танев от Аксаково и Светослав Габровски от Русе. Последва загуба от Дилян Бояджиев от Велико Търново. Това му стигна за десетото място. На 20-то място остана Теодор Старирадев, който победи Хюсеин Хюсеин от „Дан Колов” (Елена) и загуби от Христо Челебийски от Стамболийски.

В кат. +73 кг Любен Любенов остана десети.

Дениз, който е ученик в 5 клас на СУ „Вичо Грънчаров” и Илиян – шестокласник на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” са единствените финалисти от областта на Държавното в Сандански.

Оценяваме като отлично представянето на нашите момчета. За Дениз можем да кажем само, че беше безупречен във всяка една от шестте си срещи и буквално прегази съперниците си. Илиян показа много мъжество и в срещата, когато губеше, но обърна в своя полза, и в оспорвания полуфинал. Във финала не можа да се разгърне, но сме сигурни, че ще го направи на следващото първенство. Останалите момчета също се представиха много добре. За Станислав, Ивелин и Любен това бяха първи срещи на републиканско първенство. Даниел и Теодор също започнаха добре и очакваме от тях да се намесят в борбата за медалите, защото имат качества. Очакваме много от следващия шампионат в тази възраст, домакин на който е Горна Оряховица, коментираха треньорите Николай Ганев и Пламен Дончев.


Ключови думи
борба Локомотив Сандански Дениц Ахмедов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати