Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

В ДГ „Ален мак” отбелязаха Световния ден на рециклирането и вече имат „Шишеяд”

  19.03.2022 09:35
В ДГ „Ален мак” отбелязаха Световния ден на рециклирането и вече имат „Шишеяд”

Децата от детска градина „Ален мак“ в Горна Оряховица за поредна година се включват в Националната кампания „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ на БГ Бъди активен.
„Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” е кампания част от проект „Партньорство за красива и чиста България” и дългосрочната програма „Място България” на сдружение „БГ Бъди активен”, която се провежда вече три поредни години и обединява малки и големи зад каузата за събиране разделно на опаковките. Целта на кампанията е да повиши нивата на разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Организаторите са си поставили за цел, чрез различните дейности във всички населени места-партньори, да съберат 20 000кг пластмасови отпадъци на територията на цялата страна.
През месец февруари детската градина получи инсталация за събиране на пластмасови шишета, на име „Шишеяд“, в което деца, родители и учители ще събират пластмасови шишета.
За град Горна Оряховица „Шишеяд” е първата инсталация, която детската градина получи, след като вече трета година участва във всички инициативи на НПО „БГ Бъди активен”.
Що е „Шишеяд“?
Шишеядът е интересна жълта арт-инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект и изпълнение от партньори от Варна по линия на проект „Партньорство за красива и чиста България”. Инсталацията събира 20-25 кг смачкани пластмасови бутилки или около 1000 бутилки.
В цялата страна до момента има 10 Шишеяда, разположени на различни места - площади и градски зони, училища и детски градини, гостуващи арт инсталации на различни събития.
На 18.03 - Световен ден на рециклирането и ШИШЕЯД в детската градина се проведоха дейности като:
1. На кино: Децата гледаха интересни и образователни филмчета за намаляване на отпадъците, последици от замърсяването и какво може да направи всеки един от нас. Видеата са предоставени от БГ Бъди активен.
2. Беседа: „Защо да рециклирам?“ с децата за Световния ден на рециклирането.
3. Изложба: „рециклирай заедно с нас!“, в която деца, родители и учители изработиха макети, игри и музикални инструменти от отпадъчни материали.
4. Изработване на цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци!
5. Запознаха децата с ШИШЕЯД и играхме играта: „Нахрани шишеяда“.
6. Поздрав с песен: „Жълто, синьо и зелено“
НПО „БГ бъди активен” търси своите герои на рециклирането. Предложението на ДГ „Ален мак” за герои на рециклирането са старши учител Петя Керемедчиева, учител Даниела Стефанова, помощник възпитатели Светла Борисова и Нели Минчева и децата от първа възрастова група „Пчеличката мая“ от ДГ „Ален мак“ - Горна Оряховица.

Най-малките възпитаници на ДГ „Ален мак” първа възрастова група „Пчеличката Мая” и втора група „Калинка” изпяха песента „Жълто, синьо и зелено” и свириха с музикални инструменти изработени от отпадъчни материали. Семействата на децата и техните учители изработиха инструментите.


Ключови думи
ДГ "Ален мак" Шишеяд
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати