Неделя, 09 Май 2021
            
Горна Оряховица Общество

Група „Пчеличката Мая“ от ДГ „Ален мак“ с I награда за национален eTwinning проект

  08.02.2021 11:02
Група „Пчеличката Мая“ от ДГ „Ален мак“ с I награда за национален eTwinning проект

I  награда в категорията „Най-добър национален eTwinning проект“ спечели проект, по който работи група „Пчеличката Мая“ от ДГ „Ален мак“ в Горна Оряховица. Разработката се нарича „Аз съм българче, обичам...“, а по нея горнооряховските участници си партнираха с детски заведения от градовете Левски, Белене, Шумен и Добрич. Водеща страна бе група „Мики Маус“ на ДГ „Слънце“ в Левски, за което децата бяха отличени с Национален знак за качество на активностите.
Проектът бе създаден с цел да изгради иновативна и позитивна образователна среда, насочена към приобщаване и възпитание към национални ценности, традиции и обичаи. Той бе реализиран в периода септември 2019 г. – август 2020 г.
На 6 февруари бе проведена онлайн церемонията по връчване на eTwinning наградите за 2020 г. Награда за „Аз съм българче обичам“ е признание за работата на екипа, децата и техните семейства в условията на предизвикателствата, които предложи 2020 г.
Междувременно, през октомври м. г., старши учителят Петя Керемедчиева от ДГ „Ален мак“ представи проекта „Аз съм българче, обичам...“ в Националния конкурс „Новатори в образованието“, организиран от Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогическите специалисти към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. За популяризирането на разработката и работата по нея Керемедчиева бе отличена със Сертификат за изключително представяне.  
Със стартиране на учебната 2020/2021 година Петя Керемедчиева и четвърта възрастова група „Пчеличката Мая“ продължиха работа по нов Национален eTwinning проект. „Игротека@Чуднотека“ се нарича той, като към партньорите бяха привлечени и детски градини от Плевен и Батак и така общо участниците станаха 9 с 11 педагогически специалисти.
„Игротека@Чуднотека“ цели създаване на колекция от разнообразни игри и успешната им интеграция в образователния процес; сътрудничество, обмяна на опит и развиване на идеи; да се стимулира развитието на основните способности (двигателни, сензорни и интелектуални); да се провокира творческото въображение, логическо мислене, наблюдателност, сръчност; да се разработят интегрирани образователни игри, които да развиват креативността, критичното мислене и постигат целеви резултати в повече компетенции; да се приложи STEM образователната средата в предучилищна детска възраст чрез STEM игри; да се овладеят и прилагат образователни подходи, базирани на ключови компетентности за работа със социални медии и уеб решения и разпространява в тях „добрия опит“; да се развият дигитални форми на обучение, които ще допринесат за дигитална грамотност и по-добра реализация на едно цяло поколение; да се изгради партньорство между родителите и осигуряване на активното им участие в проектните дейностите.
За реализирането на целите са подготвени разнообразни игри по всички образователни направления, дейности и активности за периода от септември 2020 г. до май 2021 г. Подготвят се игри, предизвикателства, задачки, закачки, гатанки и др. между партньорите, като те се осъществяват и представят пред децата и техните родители. В ДГ „Ален мак“ в Горна Оряховица Петя Керемедчиева е създала Кът на проекта, чрез  който да разпространи и запознае своите колеги с дейностите, но и да радва деца и родители.


Ключови думи
ДГ "Ален мак" група "Пчеличката Мая" Петя Керемедчиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати