Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Децата от ДГ „Ален мак” продължават работа по националния проект „Аз съм българче обичам...” въпреки пандемията и принудителната ваканция

  02.04.2020 10:52
Децата от ДГ „Ален мак” продължават работа по националния проект „Аз съм българче обичам...” въпреки пандемията и принудителната ваканция

В условията на пандемия и принудителна изолация децата от трета група на ДГ „Ален мак” продължават да работят заедно, макар и свързани от виртуално пространство. Не спира и работата им по националния проект „Аз съм българче обичам…”, в който имат партньори от няколко града в България.

Националният eTwinning проект „Аз съм българче обичам...” започна през септември 2019 г. с участието на детски градини от Левски, Белене, Горна Оряховица, Добрич и Шумен.
Целта на проекта е пробуждане у децата на любов към родния край, създаване на интерес към народното творчество и традиции, запознаване с културни и природни забележителности и развитие на чувство за принадлежност, отговорност и грижа към родния край. Предучилищната възраст е изключително подходяща за осъществяването на тази цел, смятат участниците в проекта.

До въвеждане на извънредно положение в страната, свързано с разпространение на коронавируса в света, всички проектни дейности се изпълняваха в срок. Децата разглеждаха природни и културни забележителности на родния край, нареждаха онлайн пъзели, отбелязаха Деня на народните будители, Деня на християнското семейство, запознаха се с Коледните традиции, изучаваха български народни приказки, рисуваха и съчиняваха разкази на тема: ”България в моите мечти”, отбелязаха 3 март – Националният празник на страната ни с тържества и уроци, разказа старши учител Петя Керемедчиева от ДГ „Ален мак” в Горна Оряховица.

Мерките за ограничаване на епидемията наложиха принудителна ваканция за децата и учителите трябваше да търсят нови начини да продължат работата си с децата.

Още в първите дни на обявяването на кризисната ситуация се наложи да потърсим начин да продължим да поддържаме връзка както с децата, така и с родителите. Фейсбук страничката на групата, групи за съобщения, месинджър като за начало беше добър вариант. Но това не беше достатъчно. Учителската гилдия много бързо реагира на ситуацията и започнах да търся и аз вариант да виждам децата и да мога да разговарям с тях. Решението дойде с програмата ZOOM. Разучих я с помощ от колеги и работата започна. Срещите с деца и родители ми позволиха да продължим работата си по проектите, по които работим. Вътрешно-образователен проект в групата: "Моята безопасност" и Национален проект: "Аз съм българче...!". Дейностите, които сме планували още през септември 2019 г. се изпълняват по план и с новите средства и възможности за комуникация, разказа още Петя Керемедчиева.

Децата продължиха инициативата на италианските деца и нарисуваха прекрасни дъги – символ на надеждата, че всичко ще се оправи. Родителите изпратиха снимки на детски рисунките. Севдие Алиева - учител в ДГ „Слънце” в Левски ги събра в една страница с помощта на онлайн инструмента Wakelet. В тази инициатива взеха участие деца от всички партньорски учебни заведения - ДГ „Слънце”, гр.Левски, ДГ „Знаме на мира”, гр. Белене, ДГ „Ален мак”, гр.Горна Оряховица, ДГ „Дора Габе”, гр.Добрич, и ДГ „Конче вихрогонче”, гр. Шумен.
Гъвкавият екип на проекта в eTwinning „Аз съм българче обичам...” доказват , че може да работи в извънредни условия и да проявява творчество във всяка ситуация.
По инициатива на родители работим по осъществяване на следващата идея, свързана с Великденските празници, които тази година ще се отбележат по необичаен за нас начин. Ще се постараем да дадем възможност на деца и родители да развихрят своето въображение и да сътворят нова красота.
Не знаем кога ще завършат проектните дейности поради извънредната ситуация, в която се налага да работим, но знаем , че ще дадем най-доброто от себе си, за да накараме деца и родители да се почувстват специални творчески личности, които могат да покажат своите умения в нашия eTwinning проект. Сега и деца, и родители, и аз самата очаквам с нетърпение видео-срещата за деня. Смехът на децата, усмивките на родителите и нетърпеливите очички, които очакват новата игра, новата задача, новото предизвикателство, споделя Петя Керемедчиева. Тя става старши учител само за седем години трудов стаж. Миналата година защитава и трета професионална квалификационна степен. Дипомната й работа е „Взаимодействието между детската градина, общински институции и семейството за възпитание и обучение на деца от 3 до 7 години”. Последната инициатива на групата е заедно с Общинската библиотека по повод 2 април - Международния ден на детската книга.

https://wakelet.com/wake/144e37bd-f827-4091-99fe-a7af5db45dd3?fbcli&fbclid=IwAR3nECjmDptJdaBQyaoj59iW1-T_qsBShUGA1HrQhx0h9bvHYUo9J5d8Jv0


Ключови думи
ДГ "Ален мак"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати