Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Спорт

Над 400 борци от 36 държави излизат на тепиха в Двореца на спорта във Велико Търново за турнира „Дан Колов – Никола Петров”

  17.02.2022 19:51
Над 400 борци от 36 държави излизат на тепиха в Двореца на спорта във Велико Търново за турнира „Дан Колов – Никола Петров”

За пръв път след 1989 г. Велико Търново е домакин на най-стария международен турнир по борба в Европа „Дан Колов – Никола Петров". Той беше открит тази вечер в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ и ще продължи до 20 февруари.

Над 400 състезатели от 36 държави, сред които световни шампиони и олимпийски медалисти по борба излизат на тепиха в старата столица. На откриването те бяха поздравени от кмета Даниел Панов, който подчерта, че историческата и духовна столица на България има забележителни традиции в този спорт и градът е дал на България четирима шампиони, носители на „Златния пояс“ от турнира „Дан Колов – Никола Петров“.

Кметът на града домакин получи от председателя на Българската федерация по борба Христо Маринов комплект медали от турнира. От своя страна Панов награди четиримата местни борци, носители на „Златен пояс“ през годините -  Иван Шавов – двукратен сребърен медалист и европейски шампион по свободна борба – първи носител на Пояса от турнира „Дан Колов“, бивш капитан и треньор на националния отбор по свободна борба; Румен Павлов – европейски първенец и световен вицешампион;  Радослав Великов – световен шампион от Гуанджоу през 2006 г. и бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин и Михаил Ганев – световен шампион от Москва през 2010 година.

Призьори от големи първенства ще стартират в 59-то издание на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ по свободна и класическа борба. Схватките са от четвъртък до неделя във Велико Търново, Двореца на културата и спорта.
Най-многоброен е отборът на Индия, който пристигна с 80 състезатели. Сред тях е и олимпийския вицешампион Рави Кумар (57 кг, св.стил), от когото Георги Вангелов загуби на игрите в Токио. Двамата тренират заедно на лагера в Тетевен. В състава на индийците е и Дипак Пуния (86), световен вицешампион в свободния стил.Азерите са заложили на призьори от големи първенства при юноши, но идват и с двама бронзови медалисти от последното световно за мъже - Абубакар Абакаров (86) и Осман Нурмагомедов (92).

 На тепиха за Беларус ще излязат многократният медалист от световни и европейски първенства в свободния стил Али Шабанов (Беларус) в категория до 79 кг, както и Александър Хущин (97), призьор от европейски първенства.

Иранците пък пристигат със №1 в света Мейсам Далхани в категория до 63 кг на класическия стил. Грузинците също ще бъдат представени от първия си състав. В тима са четирима призьори при класиците от последното световно първенства – сребърният медалисти Лери Абуладзе (63), както и „бронзовите“ Нугзари Цурцумиа (55 кг), Рамаз Зоидзе (72) и Лаша Гобадзе (87).

На тепиха ще излезе и грузинецът със сръбски паспорт Зураби Датунашвили (87), световен и европейски шампион, бронзов медалист от олимпийските игри. През миналата година той триумфира на турнира и заслужи приза за най-добър чуждестранен борец в класическия стил.

В състава на американците е Анжело Ханкук, от когото Кирил Милов ще търси реванш за загубата си на последното световно в категория до 97 кг на класическия стил.

Киргизстан също е с елитните си състезатели – олимпийския вицешампион от Токио 2020 Акжол Махмудов (77) и Жоламан Шаршанбеков (60), втори в света.

При жените Гърция идва с многократната световна и европейска медалистка Мария Преволараки (53). А начело на Молдова е световната и европейска шампионка Ирина Ренжачи (68). През миналия сезон тя стана първа в три различни възрасти. За Азербайджан ще се бори бившата националка Елис Манолова, европейска шампионка и трета в света.
Входът за публиката е при спазване на всички противоепидемични мерки със запълване капацитета на залата до 30 процента, предоставяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест.
Срещите ще бъдат предавани на живо в сайта на БФ Борба, ще има и пряко излъчване по телевизия b1b.box.


Ключови думи
борба Велико Търново турнир Никола Петров Дан Колов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати