Вторник, 19 Юли 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Петър Петков влиза в голямата борба с титла от Държавното за юноши до 20 г.

  18.04.2022 16:16
Петър Петков влиза в голямата борба с титла от Държавното за юноши до 20 г.

Състезателят на „Локомотив” Петър Петков успя да реализира потенциала си и многото труд в последните години, ставайки шампион на България в една от най-атрактивните и оспорвани категории – 74 кг. на Държавното по свободна борба за юноши до 20 години. Това е последната стъпка преди мъжката борба и с представянето си на първенството в Бургас Петър даде заявка за сериозно присъствие и в елитния спорт.

120 състезатели от 34 клуба участваха в Държавния лично-отборен шампионат за юноши до 20 години, провел се в Бургас от 13 до 15 април. Горнооряховският „Локомотив” участва с четирима борци. Още един горнооряховчанин – Исмаил Помаков, взе участие в първенството, но защитавайки клуба на НСА – София.

В кат. 74 кг Петър Петков започна с технически туш над Халил Халил от „Черноморец” (Бургас), а после тушира Веселин Ганев от НСА. Най-оспорваната схватка за Петър, а може би и един от най-драматично развилите се двубои на първенството, беше полуфиналът срещу Дянко Дянков от „Берое” (Стара Загора), който е републикански шампион и национал за кадети. Срещата вървеше оспорвано и равностойно, когато 8 секунди преди края и при резултат 2:2 съдиите отсъдиха пасивност на Петър и дадоха точка на съперника му. Борецът на „Локомотив” обаче атакува веднага и 4 секунди преди последния гонг взе 2 точки, с което и крайната победа с 4:3.

След това финалът беше чиста формалност и Петков спечели златния медал, побеждавайки с технически туш 10:0 Емил Александров от „Янчо Патриков ЦСКА” - София.

Христо Христов от „Локомотив” остана на 5-то място в кат. 53 кг. Той срещна още в първия кръг бъдещия шампион Симар Лютфи от Паисиево, който после го изтегли до борбата за бронзовия медал. Христо обаче не успя да се справи с Апостол Денишев от НСА и остана на 5-то място.

Велин Недялков е десети в кат. 79 кг, а в кат. 70 кг Денислав Папов остана извън десятката.

Исмаил Помаков, който се готви с родния си клуб „Локомотив”, но е картотекиран от НСА, стана бронзов медалист в кат. 65 кг. Исмаил отново имаше лош жребия и в първия кръг трябваше да се бори с шампиона и бронзов медалист от Европейското Рухан Расим от Димитровград. Помаков загуби от шампиона, но пък той го изтегли до репешажа, където Исмаил победи с технически туш Теодор Тодоров от „Мадарски конник” (Шумен). За бронзовия медал той беше още по-убедителен и също с технически туш се наложи над Галин Христов от „Берое”.

Най-силните борци в тази възраст дойдоха в Бургас, така че се получи много силно и интересно първенство. Това е възрастта непосредствено преди преминаването в мъжкия спорт и конкуренцията е много силна, а състезателите вече са оформени борци. Щастливи сме, че Петър най-сетне реализира своите качества и доказа, че когато имаш воля и се трудиш много, успехите няма как да не дойдат. Надяваме се, че той ще има възможност да участва на Европейското в Рим и на Световното в София за тази възраст и така да покаже, че има големи възможности и тази шампионска титла е само началото на една добра кариера, не скриха гордостта от златния медал на своя възпитаник треньорите на „Локомотив” Николай Ганев и Пламен Дончев.


Ключови думи
борба Локомотив Петър Петков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати