Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Комисия направи оглед на свлачище в Долна Оряховица и излезе с предписание за спешни мерки

  17.02.2022 17:02
Комисия направи оглед на свлачище в Долна Оряховица и излезе с предписание за спешни мерки

Община Горна Оряховица да изготви и реализира комплексен проект, включващ канализационна система за отвеждане на битовите и отпадните води от имотите на ул. „Опълченска“ в гр. Долна Оряховица, които са застрашени от напукване заради свлачище. Това реши комисия, председателствана от зам.-областния управител Огнян Стоянов, която по-рано днес направи оглед на място. В комисията участваха представители на РИОСВ, „Геозащита“, „Областно пътно управление“, „Басейнова дирекция“ и други институции, а в огледа се включи и кметът на града Йордан Байчев.

Той обясни, че още миналата година е сезирал Община Горна Оряховица за проблема. Обилните валежите на 26 юни 2021г., провокират наводнение, което активизира съществуващото от години свлачище на ул. „Опълченска“. Част от улицата е пропаднала и е подкопана, което е сериозна заплаха, както за преминаващите по нея, така и за живеещите там. През 2019 г. затова е подаван сигнал, но община Горна Оряховица не е реагирала.

Днес комисията, председателствана от зам.-областния управител Огнян Стоянов, издаде предписания за спешни и по-дългосрочни мерки за справяне с проблема. Сред неотложните действия, които Горнооряховската Община трябва да предприеме в рамките на 60 календарни дни са:

- Изграждане на водоплътен праг (с достатъчна височина) по границата на платното на ул. Опълченска на кръстовището с ул. Шипка, като отклоненият повърхностен отток да се отведе към съществуващата решетъчна водосъбирателна шахта.

- Да се поддържа в добро състояние изградената система за понижаване на подземните води в района на свлачището, като периодично се проверява и почиства.

- Да се извърши техническа проверка за наличието на нерегламентирани зауствания на битово-фекални отпадъчни води в дренажната система от близките имоти по ул. Опълченска.

- Да се извърши ревизия на битово-фекалната и дъждовна канализации по ул. Шипка и ул. Вардар за пълна проводимост.

- При констатиране на неизправности, те да се отстранят своевременно.

За цялостно овладяване на ерозионните процеси, развити по откоса, освен изграждане на канализационна система на ул. „Опълченска“ е необходимо още изготвяне на вертикална планировка на улицата, както и силово укрепване на засегнатия участък от откоса и противоерозионна защита.


Ключови думи
Областна управа свлачище Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати