Петък, 20 Май 2022
            
Велико Търново Други

450 хиляди лева са осигурени за проектиране на Присовски завои, обезопасява се пътят в Самоводене и Поликраище

  10.02.2022 19:10
450 хиляди лева са осигурени за проектиране на Присовски завои, обезопасява се пътят в Самоводене и Поликраище

Областният управител Людмила Илиева проведе работна среща с директора на ОПУ инж. Венцислав Ангелов. На нея той обяви някой от приоритетите на ведомството. Беше потвърдено, че за идейния проект на т. нар. Присовски завои е осигурено финансиране от 450 000 лв. Проектът включва нов ПУП и геология. От края на Южния Пътен възел - там където от четири лентите стават две е предвидено мостово съоръжение тип естакада, която да заусти пътя при Дебелец. Сега съществуващия път ще се запази, но движението ще се разтовари чувствително и целият транзитен тежкотоварен трафик ще преминава безпрепятствено. Срокът за изпълнението на идейния проект е 6 месеца, като ще бъдат разработени три варианта, след което ще се пристъпи към техническия проект. За реализиране на целия обект ще кандидатства за финансиране на по някоя от европейските програми – Транспорт, Транспортна сигурност и т.н., защото участъкът е от Европейски коридор номер 9.

На въпрос, поставен от Людмила Илиева за главен път 1-5 - критичният участък в Поликраище и Самоводене, инж. Ангелов увери, че там ще се направи изцяло нова асфалтова настилка тип Б-1 - набита фракция, подходяща за много тежко натоварване вътре в населените места. Планирани са по четири пешеходни пътеки и повдигнати неравности за селата Самоводене и Поликраище, които трябва да бъдат готови до началото на летния сезон. Има проект за допълнително осветление от община Горна Оряховица, такъв ще бъде направен за Самоводене от община В. Търново. Ще се монтира и камера стационарна за скоростта.

Подготвя се и цялостна рехабилитация на 72 км. участък от началото на Великотърновска област - границата с област Габрово на идване от София. През месец юни ще стартира избор на изпълнител, осигурено е финансиране.

За т. нар. Русенско трасе е предвидено преасфалтиране на участък от 5 км. В участъка Самоводене и Поликраище, но това ще стане най-рано следващата година. Дотогава обаче ще бъде направена нова маркировка.


Ключови думи
областна управа Людмила Илиева Присовски завои
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати