Понеделник, 16 Май 2022
            
Велико Търново Спорт

AIRSOFT оръжия, екипировка и консумативи има вече в НВУ „Васил Левски“

  20.01.2022 14:51
AIRSOFT оръжия, екипировка и консумативи има вече в НВУ „Васил Левски“

AIRSOFT оръжия, екипировка и консумативи има вече в Националния военен университет „Васил Левски“, където ще бъде изграден и специален полигон за тренировки. Оборудването е закупено от Войсковия университетски спортен клуб „Васил Левски“ за всички курсанти, които са любопитни да се занимават с този спорт, развит на базата на военни и полицейски действия.

„Разполагаме с реплики на щурмова кабина два типа с къса и дълга цев, реплика на карабина тип снайпер и реплика на карабина автоматична картечница. Репликите са максимално доближени до реалните, оръжията са изработени от метал и са с приблизително същото тегло. Имаме пълен комплект батерии със зарядно за всяка карабина, комплект ключове за сглобка и разглобка, пълначки за еърсофт, модели на пистолети, които работят с газ“, обяснява ст. лейт. Димитър Пандурски, който е зам.-командир на 2-ра рота. И допълва, че в оборудването има и пълен комплект тактически колани с M.O.L.L.E система за прикачване на допълнителни джобове и екипировка по самата жилетка, както и набедрени кобури за пистолетите, каски, очила и предпазни маски.

„22-ма курсанти могат да участват едновременно в тренировките или заниманията. Цялото това оборудване ще бъде използвано и в тактическите занятие за постигане на по-голяма реалистичност. Както вече стана дума, еърсофтът е спорт, който се базира на военни и полицейски действия в напълно реална среда“, уточнява и ст. лейт. Мирослав Гачевски, зам.-командир на 3-та рота.

След това разказва, че този спорт е познат в България от няколко години само, но много бързо набира популярност. С него се занимават цивилни граждани, обединени в клубове, които често уреждат турнири по между си.

„Еърсофтът обаче навлиза в армията по целия свят, защото тренировките и занятията по тактическа подготовка са много по-реалистични. Курсантите свикват да се предпазват от изстрелите, да реагират светкавично в ситуации, в които службата някой ден може да ги постави“, допълва още ст. лейт. Пандурски.

Оръжията стрелят с топчета, които летят със сериозна скорост. Карабините ги изстрелват на 40-50 м., а снайперът – на близо 80 метра. „Не е безболезнено да те уцели топчето, така че обстановката става наистина много реалистична. Благодарение на това ново оборудване, ще можем да провеждаме тактически занятия и на закрито“, казва ст. лейт. Пандурски./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати