Вторник, 17 Май 2022
            
Други Сухиндол

Хрисимир Христов и Стефани Димова спечелиха първите места в конкурса „Яна Язова-Христо Смирненски“ в Сухиндол

  19.12.2021 12:58
Хрисимир Христов и Стефани Димова спечелиха първите места в конкурса „Яна Язова-Христо Смирненски“ в Сухиндол

Връчиха наградите от второто издание на конкурса за поезия и проза „Яна Язова-Христо Смирненски“, който се провежда в Сухиндол. Десетки участници от цялата страна се включиха в двете категории, като изпращаха свои творби.

Награждаването се състоя в Ритуалната зала на Община Сухиндол, а лауреатите бяха приветствани от кмета инж. Пламен Чернев.

„Със създаването  на този конкурс ние искахме да засвидетелстваме уважение към тези велики творци на България, които оставиха частица от себе си в Сухиндол. Сега в новото и динамично време, в което живеем, поезията и прозата са малко позабравени. Но благодарение на вас, на всички, които участвахте, можем да реализираме този конкурс. Продължавайте да дерзаете, защото бъдещето е на вас- младите хора, които все още обичате поезията и прозата. Бъдете добри хора и вярвайте, че на Коледа стават чудеса. И се надявам България да се върне на онова място, на което е била винаги- в сърцето на Европа“, сподели инж. Пламен Чернев.

Председател на журито и тази година беше известната великотърновска поетеса и писателка Ружа Велчева.

„Скъпи участници, щастлива съм, че можем да бъдем част от този духовен празник за Сухиндол. Това, което кмета прави втора година подред, е наистина героизъм. При положение, че има и пандемия, че има и кризи. Защото общини, които са далеч по-големи от сухиндолската, не отделят пари за култура. Тук има любов към културното бъдеще на България. За мен беше изключително интересно да чета вашите произведения. Защото всеки е оставил частица от себе си и по този начин разбирам какво вълнува младото поколение. Ние разчитаме на вас, когато ние си заминем, защото едно от основните призвания на твореца е да буди съзнанието, да вдъхва доверие и надежда. Българският народ е имал велики писатели и поети, има сега, ще има и в бъдеще. Вие сте тези, които трябва да поднесете факела за бъдещите поколения“, обърна се към участниците Ружа Велчева.

Извън призовата тройка, в категорията за проза, журито реши да връчи и две поощрителни награди. Те се присъждат на 17-годишната Виктория Енева от Велико Търново за нейния разказ „Отвъдното в съня“ и на 14-годишния Кристиян Петков от Горна Оряховица за разказа „Откритие на десетилетието“.

На трето място тази година се класира 17-годишната Севинч Мастънова от Сухиндол. Тя спечели наградата за своя разказ „Тъмната част от мен“. Второто място беше определено за 17-годишния Николай Атанасов от Велико Търново и неговия разказ „Утопия“. Първото място заслужено беше отредено за 19-годишната Стефани Димова и нейното произведение „Сърце“.

В категорията за поезия надпреварата беше още по-оспорвана. Там журито връчи три поощрителни награди. Едната беше присъдена на най-младата участничка в тазгодишното издание на конкурса- 13 годишната Румяна Иванова и нейното стихотворение „Пролет“, а останалите две на Александра Кушева от Сухиндол и 17-годишната Калина Кирилова от Велико Търново.

Две трети награди бяха дадени тази година в категорията. Те са за 19-годишния Тодор Иванов от Павликени с неговото стихотворение „Реката без дъно“ и за Дея Симеонова с интересната творба „Шевове“. 

На второ място в категорията се класира Ивана Вачкова от старата столица с нейното стихотворение „Писна ми“. А първото място беше единодушно присъдено за младия Хрисимир Христов от Овча могила и неговото стихотворение  „Научи ме пак на доброта“. Наградата му беше връчена от кмета на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев.

В награждаването се включиха също председателят на Общинския съвет Борислав Вълев, който приветства участниците, и зам.-кметът Петьо Русев.


Ключови думи
Сухиндол конкурс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати