Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Общество Сухиндол

Сухиндол отбеляза Илинден с пищно тържество

  03.08.2021 09:40
Сухиндол отбеляза Илинден с пищно тържество

С богата програма, много песни и танци сухиндолци отново отбелязаха Илинден и Празника на виното и хляба. Тържествата започнаха с традиционния ритуал „Поднасянето на брадата“, който символизира края на жътвата и началото на подготовката за гроздобера. Той беше изпълнен от Група за фолклорни обичаи към НЧ „Трезвеност“.

Празничен водосвет за здраве беше отслужен от отец Руслан, който благослови половинметров домашно приготвен хляб, след което кметът инж. Пламен Чернев представи подробности за създаването на първия химн на Сухиндол. До него застана известният композитор Андрей Дреников, който изненада всички, като изпълни за пръв път химна.

„Скъпи сухиндолци, да ви е честит 50-годишният юбилей. С много любов и от все сърце написах за вас тази песен-химн. Дано вечно да се пее от мало и голямо. Дай Боже, амин! Бъдете живи и здрави и много щастливи. Нека Бог ви пази и закриля! И след всичко казано дотук мисля, че няма повече думи“, каза Андрей Дреников.

С поздрав към всички се обърна и кметът инж. Пламен Чернев, той благодари на всички, които уважиха празника и подари на официалните гости и приятели на града специални плакети и дискове с новия химн.

„За нас е огромна чест и удоволствие да се събираме на Илинден тук, на този площад, където преди 50 години тогавашният държавен глава ни удостои със званието да се наричаме град. Преди повече от 7 месеца празнувахме тази годишнина. Да благодарим на всички, които със своя принос направиха така, че Сухиндол да се гордее. Защото винопроизводството не е само поминък, а и история. За нас е гордостта, която ни е пренесла през времето и ни е съхранила. Това е азбуката на Сухиндол. Защото тези хора, които умеят да правят вино, имат големи сърца и души, затова миналата седмица учредихме нова лозарска  кооперация. Всеки, който желае, може да стане член-кооператор, както Марко Вачков през 1909 година. Време е да си направим равносметка за трудното време, в което живеем. Можем да го направим така, че да живеем по-сплотени. Защото времето, в което живеем, е разделно. Но нашият народ е оцелявал и ще продължи да оцелява, защото има голям дух, традиции и бъдеще. Искам да ви пожелая здраве, здраве и пак здраве. Бъдете обичани, да пребъде Сухиндол, Бог да пази България“, каза в празничното си слово инж. Пламен Чернев. 

Областният управител инж. Георги Гугучков също уважи Празника на хляба и виното в Сухиндол, като се обърна със специален поздрав към всички.

„Виното и хлябът имат обща история още от древността. С този празник вие показвате, че знаете как да пазите и предавате на поколенията българските обичаи и традиции. Убеден съм, че  вашият град, известен с винопроизводството, ще стане още по-привлекателно място за отдих и туризъм, честит празник“, каза инж. Гугучков.

Музикалната програма започна с изпълнение на песни и танци на малчуганите от ДГ „Соня“, за които получиха заслужени аплодисменти. Най-впечатляващ обаче беше рециталът им на новия химн, който е по текст на големия български поет Матей Шопкин.

15-годишният Алекс Карастоянов и неговият инструктор по бойна фехтовка демонстрираха бой с дълъг меч. Стефан Попов представи и демонстрация със забравените български оръжия: сопа, млатило и косер, а 18-годишният Румен Гатев рецитира знаменитото стихотворение на Яворов „Хайдушки песни“.  

Богата програма представиха и самодейците от НЧ „Трезвеност“, като изпълнения прозвучаха на Иван Лилов, Митка Узунова и техния ръководител Милчо Маринов, Танцова група „Гъмзовяни“ и Смесен народен хор.

Последва още една изненада за сухиндолци, като на сцената отново се качи Андрей Дреников. Заедно със самодейците от читалището, кмета инж. Чернев и децата на Сухиндол, отново беше изпълнен химна на града, а в края на песента изненадващо гръмнаха и пушките на тревненския клуб „Традиция“.

Музикалната програма завърши с изпълненията на бесарабската българка Лилия Семкова, около която се извиха дълги хора. Кулминацията на вечерта беше над 10-минутната заря, която беше подарък за всички сухиндолци и жители на града.

Сред гостите на празника бяха още генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Община Левски Любка Александрова, кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев, ректорът на Икономическия университет във Варна проф. ф-р Евгений Станимиров, зам.-началникът на НВУ полковник инж. Евгений Пенчев, председателят на Общински съвет - Павликени Христо Кавалски, главният секретар на Областна администрация Петя Райкова, зам.-кметът на Община Стражица инж. Катя Петрова, бившият министър на земеделието проф. Димитър Греков, почетните граждани на Сухиндол доц. д-р Андрей Кехайов, проф. Димитър Димитров, Елена Димитрова и Ганчо Бакалов, общински съветници и секретари на общини в област Велико Търново, представители на институции, общественици и граждани.


Ключови думи
Сухиндол Илинден Поднасяне нва брада
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати