Четвъртък, 02 Сеп 2021
            
Други Сухиндол

Сухиндол се поклони пред делото на Христо Ботев

  02.06.2021 15:45
Сухиндол се поклони пред делото на Христо Ботев

Сухиндолци се поклониха пред делото на Христо Ботев и отдалите живота си за свободата на България. Точно в 12.00 часа всички присъстващи пред Паметника на загиналите коленичиха под звуците на сирената.

Към всички се обърна зам.-кметът на Община Сухиндол Петьо Русев, който сподели, че 2-ри юни не е просто ден от годината, а дата, която обединява българския народ.

„И в тези няколко минути, докато сирените известяват на целия свят, че българския дух за свобода е непреклонен, всички ние се замисляме за моралното и духовното. Поне за миг забравяме за материалното и се извисяваме с гордост пред всички. Спомняме си за 28-годишния Ботев, за неговата жертвоготовност, за чистите му идеали, жаждата му за свобода и гениалната поезия. И точно в този миг разбираме колко велика е България, колко силен е духът на българския народ. Ясно си даваме сметка, че можем да минем през всякакви изпитания и ще го направим, за да ни има днес и утре.  Но помним и историята си, защото народ без минало е обречен да изчезне. И вярваме, че няма да повторим грешките си в името на героите ни, в името на Ботев, в името на България! Да не забравяме, че в Ботевата чета и Сухиндол дава своя свидна жертва, а именно местния герой Неделчо Цанев Анев. Той е един от 205-те четници, които тръгват с надеждата да освободят българския народ“, сподели Петьо Русев

Рецитал по случай 2-ри юни бяха организирали от СУ „Св. Климент Охридски“. Стихотворението „Радецки“ беше изпълнено от четвъртокласниците: Даная Иванова, Айджан Филипова, Цветомира Цивнева и Илнур Илиев, а седмокласничката Зухра Мастънова представи незабравимото „Хаджи Димитър“. Заслужени аплодисменти получи и седмокласникът Аслан Ахмедов, който рецитира „На прощаване“, а Дарин Стефанов от девети клас рецитира стихотворението на Ботев „Обесването на Васил Левски“.

Цветя и венци пред паметника поднесоха кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, зам.-кметът Петьо Русев, СУ „Св. Климент Охридски“, Общински съвет на БСП, Демократична България, граждани и гости на града.

Кметът инж. Пламен Чернев по традиция поднесе цветя и пред плочите на Неделчо Цанев Анев, Филип Драгиев- Маджара, Русан Мирчев и Паметникът на загиналите в Балканските войни.


Ключови думи
Сухиндол Пламен Чернев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати