Петък, 19 Мар 2021
            
Други Сухиндол

Сухиндол празнува 50 г. от обявяването му за град

  19.12.2020 13:39
Сухиндол празнува 50 г. от обявяването му за град

Сухиндол празнува 50 години от обявяването му за град  Това се случва на днешната дата през далечната 1970 година, когато тогавашният държавен глава Тодор Живков идва на място и прочита решението.
Празничната програма започна в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“, там беше проведена света литургия. Тържествата продължиха пред сградата на Община Сухиндол, където отец Руслан отслужи празничен водосвет.
Три момичета с народни носии участваха в ритуала по издигането на националния флаг, този на Сухиндол и на Европейския съюз.

Прочетен беше и поздравителен адрес от президента Румен Радев, който беше гост във винарския град миналата година.
Кулминацията на празника беше вграждането на капсула с послание за поколенията.

Тя беше поставена в специален постамент и покрита с плоча, на която е изписано да се отвори след още половин век.


„Ние всички през тези години се борехме Сухиндол да стане още по-привлекателно място за живот. Искам да благодаря на всички вас- общински съветници, председатели на общински съвети, кметове на община, всички, които неуморно се трудехте във всички сфери на стопанския живот в полза на града ни. Бъдете здрави вие и вашите семейства, защото само единни и сплотени ще победим. Само единение, съзидание и просвещение му трябва на нашия народ в тези тежки години. Защото Сухиндол е бил, е и ще бъде. Да живее България, да живее Сухиндол“, беше част от празничното слово на кмета инж. Пламен Чернев.


По време на празничната програма бяха наградени заслужилите и почетни граждани на Сухиндол. Грамоти за принос към обществото и в културния живот получиха десетки сухиндолци, а с едностранен плакет бяха отличени дарителят инж. Петър Байчев и дългогодишният секретар на Общината Валентина Мирчева.
Председателят на общинския съвет Борислав Вълев прочете решението на местния парламент, с което се удостояват новите почетни граждани. Посмъртно званието получи д-р Александър Маринов. А днес  двустранен плакет и званието почетен гражданин на Сухиндол получи доц. д-р Андрей Кехайов.

Той подари картина на кмета инж. Пламен Чернев и обеща с този акт да продължи дарителството си за Община Сухиндол и приятелските си отношения с винарския град.
„Заставам пред вас не само респектиран от всичко, което вчера видях в Общинския съвет, а и от това по какъв достоен начин днес зачитате всички институции. И аз съм впечатлен от всичко, което кмета прави през последните години. Когато станах председател на БЛС отворих историята на организацията и видях какво е казал нейният основател д-р Молов. А именно да обединим усилията си, за да защитим интересите. Винаги съм се ръководил от това, институциите да имат своята институционална сила. Политиците и партиите да правят така своята политика, че да бъдат полезни за обществото. Днес се вълнувам повече отколкото, когато бях избран за почетен гражданин на родния си град. И ще се опитам да оправдая доверието в бъдеще“, сподели в словото си доц. Кехайов.
Изненада за всички беше стихотворение на Матей Шопкин, което беше написано от големия български поет специално за празника в Сухиндол. То беше изпълнено от Аслан Ахмедов, който получи заслужени аплодисменти.

Матей Шопкин работи и по написването на химн за Сухиндол, като вече има готови няколко варианта.
За настроението на всички се погрижиха Теодосия Иванова, Десислава Дукова и Герман Златков, които изпълниха песните „Мятало Ленче ябълка“ и „Засвирили са Дойне“.

 


Ключови думи
Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати