Понеделник, 16 Май 2022
            
Други Павликени

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов участва в шестия Европейски конгрес на местните власти в Полша

  13.12.2021 12:36
Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов участва в шестия Европейски конгрес на местните власти в Полша

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов бе сред говорителите в сесията „Интелигентни и екологични сгради – перспективи за развитието“, част от Европейския конгрес на местните власти, провел се на 6 и 7 декември в Миколайки, Полша. Събитието се организира от Фондация „Институт за източни изследвания“, която е организатор и на дългогодишния Икономически форум в Криница.

Конгресът е утвърдена платформа за обмяна на идеи и място, където местните и регионални лидери се срещнат с представители на държавната администрация, НПО и бизнеса.

Във форума участваха над 800 местни и регионални власти от Полша, представители на изпълнителната власт, депутати, бизнесмени и други представители на полската страна. За участие в дебатите се канят и представители на различните нива на управление от други страни, както и експерти в съответни области. В изданието тази година специални гости бяха представител на България, Украйна, Грузия, Русия, Беларус, Румъния и др.

Програмата на събитието включваше над 70 сесии в шест тематични блока: устойчиво развитие, местното управление на бъдещето, междурегионално сътрудничество, иновации и инвестиции, финанси, бизнес и управление, макроикономика и икономика.

Темите на двете пленарни сесии бяха посветени на бъдещето на идеята за децентрализация и ролята на регионите в изграждане на Европа на бъдещето.

В панела с участието на инж. Манолов бяха засегнати различните тенденции в проектирането и строителството на „интелигентни сгради“ и какви нови решения могат да се използват, за да се подобри качеството и функционалността на публичните сгради. Участниците обсъдиха възможностите на местните власти да се възползват от програмите за подкрепа на модернизацията на сградния фонд и начини за енергоспестяване чрез по-ефективното използване на природните ресурси.

В началото на дискусията бе представено кратко видео за решения от цял свят в изграждане на интелигентни и екологични сгради. Част от представените решения, изведоха на преден план използването на материали като хартия и дървесина, което според всички говорители е приложимо по-скоро в страни с по-топъл климат.

От полска страна акцент бе поставен върху опита на компания, специализирана в проектиране и изработка на модулни дървени къщи. В тази връзка кметът на Павликени сподели своите виждания относно ползването на дървесината като материал в строителството. Той подчерта, че за да се допринесе за устойчивото развитие, в една интелигентна сграда могат да се ползват плоскости по-скоро от отпадъчно дърво, а солидният дървен материал да бъде за декоративни и интериорни решения. Подходящо екологично решение е и използването на пластмасови обшивки и панели, екструдирани от рециклирана пластмаса.

Сред основните предизвикателства, посочени от инж. Манолов в рамките на дебата са недостатъчните собствени средства за инвестиции в обновяване и изграждане на модерни и енергийно ефективни сгради и съоръжения. Също така той подчерта и състоянието на сградния фонд в страната, като посочи: „В България жилищният сграден фонд заема най-голям дял от потреблението на енергия. Големият брой многофамилни жилищни сгради преди 1990 г. и липсата на изисквания за енергийна ефективност в тогавашните строителни норми за проектиране водят до поне два пъти по-високи нива на потребление на енергия, според сегашните стандарти“.

По отношение на развитието в сектор интелигентно строителство кметът на Павликени сподели: „В последните години се строи все по-екологично и интелигентно. Енергийната ефективност осигурява не само комфорт, безопасност и по-качествен живот за хората, но и носи ползи за икономиката и обществото. Пазарът и растящите цени на енергийните източници и горивата налагат да се строи все по-интелигентно“. Той даде примера с водородната система в общинската сграда на община Белене, както и проектите на община Павликени за соларно улично осветление, соларна система за топла вода в плувен басейн и проектирането на локални фотоволтаични електроцентрали към общински сгради и многопрофилната болница.

В рамките на дискусията към инж. Манолов бе отправено запитване и по отношение значението на мобилността в контекста на изграждането на устойчиви и интелигентни градски пространства. Той подчерта, че вече в редица градове в България трансформацията в сектор градски транспорт е започнала, като се ползват ниско-емисионни автобуси или изцяло електрически, както и за продължаващото развитие на тролейбусния транспорт в по-големите градове. В допълнение даде примера с община Павликени, която е закупила електромобили за услугите по домовете за възрастни хора и хора в неравностойно положение, както и планове за развитие на мрежа от зарядни устройства.

В заключение той изтъкна необходимостта от търсене на нови разработки и методи за пълноценното използване на ресурсите на почвите, слънчевата енергия, въздушните течения и дъждовни води.

В рамките на Конгреса инж.  Манолов проведе и среща с г-н Зигмунд Бердичовски, основен организатор на събитието и председател на програмния съвет на Икономическия форум в Криница. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между българските и полски местни власти като г-н Бердичовски отправи покана към българската страна да участва с делегация на следващото издание на формата през 2022 г.


Ключови думи
инж. Емануил Манолов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати