Вторник, 13 Юли 2021
            
Други Павликени

Под ръководството на кмета на Павликени, Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа НАЛАС отчете динамична и успешна година

  14.04.2021 09:24
Под ръководството на кмета на Павликени, Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа НАЛАС отчете динамична и успешна година

На 12 и 13 април се проведе 16-то Общо събрание на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (НАЛАС). Българските местни власти бяха представени от делегатите в НАЛАС: Емануил Манолов – кмет на община Павликени, който в последната година председателства работата на организацията, Петър Паунов – кмет на община Кюстендил,  и Хайредин Мехмедов – кмет на община Антоново. В работата на форума участва и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.
В  обръщението си към членовете на НАЛАС кметът на Павликени Емануил Манолов, който е начело на организацията от април 2020 г., изказа благодарност към всички асоциации от Югоизточна Европа, членуващи в Мрежата, и подчерта тяхното отговорното отношение към партньорството в региона и готовността за активно сътрудничество. Той обърна внимание на бързата реакция на местните власти и адаптирането на техните национални организации, благодарение на които НАЛАС успя да затвърди лидерската си позиция на представителна организация на местните власти в региона в трудния период на пандемия.
Инж. Емануил Манолов направи кратка ретроспекция на по-значимите резултати, постигнати от организацията по време на неговия ръководен мандат. Той открои проучването на въздействието на пандемията върху местните власти, което бе първото задълбочено изследване в региона по най-горещата тема на годината и резултатите от него формират солидна база данни на добри практики, реализирани на локално ниво, които са приложими за партньорите в Мрежата.
Благодарение на усилията на НАЛАС, от тази година Конвентът на кметовете за енергийна ефективност и изменение на климата разшири своята дейност, обхващайки страните от Западните Балкани и Турция.
Въпреки утежнената обстановка през 2020 г., Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа организира 55 конференции, семинари и уебинари, с участието на повече от 1 700 кметове, експерти и професионалисти.
В края на второто заседание на Общото събрание на НАЛАС се състоя и  официалното предаване на ротационното президентство от Емануил Манолов на Татяна Бадан - кмет на Селемет, Молдова. Тя ще бъде начело на НАЛАС до април 2022 г., а нейни заместници са Антонио Раткович - председател на Постоянната конференция на градовете и общините на Сърбия и кмет на Сомбор, Локман Чагирчи - кмет на община Багчилар в Турция, представляващ Съюза на общините в Мармара и Душан Райчевич - кмет на Бар, председател на Съюза на общините на Черна гора.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева връчи на досегашния председател на НАЛАС инж. Емануил Манолов благодарствен адрес и плакет -  израз на искрената признателност на ръководството на Сдружението за личната му ангажираност и всеотдайност като президент на НАЛАС.
„Вие поехте ръководството на организацията в изключително сложна обстановка, която беляза живота на европейските граждани с неимоверна тревога за здравето, а работата на местните власти – с изключителни очаквания за опазване живота на хората. Вашата решителност и непоколебимост демонстрираха силата на българските общини и потенциала на кметовете да бъдат лидери в трудни за гражданите моменти, не само по силата на изборните резултати“, се казва в адреса.
Емануил Манолов е сред първите кметове, които получиха екземпляр на книгата на Бенджамин Барбър  „Ако кметовете управляваха света“, която НСОРБ издаде на български език в чест на своята 25-та годишнина.


Ключови думи
инж. Емануил Манолов НАЛАС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати