Четвъртък, 10 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

ГЕРБ-СДС продължава с подкрепата си за всеки сектор от бизнеса

  10.11.2021 15:17
ГЕРБ-СДС продължава с подкрепата си за всеки сектор от бизнеса

Ангажимента си да продължи да подкрепя всеки сектор от бизнеса при бъдещ управленски мандат заявява ГЕРБ-СДС. Днес във Велико Търново темата коментира екссоциалният министър и настоящ кандидат за народен представител от област Добрич Деница Сачева. Заедно с колегите си от листата във Велико Търново проф. Костадин Ангелов, Димитър Николов, Росица Димитрова и Георги Тодоров, Сачева посети Комплекса за социални услуги в Старата столица и емблематичната за града и страната Самоводска чаршия.

При срещата третият във великотърновската листа Димитър Николов сподели анализа си, че не само бизнесът, но и местната власт е теглена към бездната от настоящето управление на страната.  

Посещението на Самоводската чаршия не е случайно. Както припомни кметът Даниел Панов, през декември м. г. благодарение на Деница Сачева като министър на труда и социалната политика бяха отпуснати по 5 хил. лв. за занаятчиите от 5 ареални комплекса в страната, съхранили възрожденски занаяти – в Самоводската чаршия, Стария Добрич, „Етъра“, Златоград и Стария Пловдив. Благодарение на тази програма занаятчиите оцеляха през зимните месеци и успяха да се подготвят за летния сезон, припомни Панов.

420 хил. лв. бяха отпуснати за тези 5 комплекса, като имахме намерение да продължим инвестициите си в занаятчийството, защото това е нещо, което трябва да се пази. Има много професии на занаятчии, които не са регистрирани в професионалния класификатор. От там пък има затруднение те да бъдат преподавани и да има професионално обучение за тях. Щяхме да продължим дейността си по отношение на съхраняването на българските занаяти и не се отказваме от този си ангажимент, ще го правим и в един бъдещ управленски мандат, каза Деница Сачева.

Това е и една от мерките, които показват, че през цялото време мислим за всички видове професии и за всички сектори. В момента ни притеснява липсата на мерки, това притеснява и бизнеса. Знаете, че в момента функционира само мярката 60:40, но при нови условия – ако има 40% спад в оборота. Нещо, което е трудно да бъде достигнато за по-голяма част от хората. По време на нашето управление ние постигнахме не само съхраняване на над 300 хил. работни места и запазване на доходите на тези хора, но започнахме да постигаме и изсветляване на икономиката, защото за да могат да се възползват от нашите програми, работодателите трябваше да сключват легални договори, да плащат по-високи осигуровки. Сега, при положение, че действа само 60:40, и то в такъв осакатен вариант с тези 40% изискване за спад в оборота, виждате, че започва плавно вдигане на безработицата. За нас това е обезпокоителна тенденция, категорична бе Сачева.

И продължи: В момента мярката 80:20 е напълно спряна за секторите „Туризъм“ и „Транспорт“. Мярката 75:0 съществува, за нея бяха отделени 100 млн. лв., но не може да се ползва, защото на практика няма нито един официално затворен бизнес от държавата. Тук говорим и за образователни центрове, за събитийната индустрия, на практика за всички, които зависят от човекопоток, осигуряващ поминъка им. За нас е изключително неприемливо това, че летният сезон беше пропуснат, че не се направи нужната подготовка, не се помисли за четвъртата вълна. Разговорите със синдикати и работодатели трябваше да текат през цялото лято. Вместо да се занимаваме с изчегъртване, можеше да продължим с надграждане и да се намерят най-добрите варианти за подпомагане.

Напълно осъзнаваме, че тези 5 хил. лв. за занаятчиите не е достатъчна подкрепа и помощ. Направихме едно мостово финансиране за периода, в който бяхме в управлението, но сега тези хора отново имат нужда от подкрепа. И от продължаваща програма за следващия период, в който продължава да има проблеми с туриситте и в сектора на търговията. Така че апелираме за работещи мерки, да се мисли за всички, да има повече грижа за хората, а не да хабим време и енергия в лични нападки и омраза, каза още водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич.  

Сегашното немощно управление на страната повлича към бездната и местната власт, сподели наблюденията си и третият в листата Димитър Николов. Нямаме приет бюджет, нямаме прогноза за Бюджет 2022, което означава, че вероятно през първото тримесечие догодина общините ще работят, придържайки се към разходите на бюджета от 2021 г. Но база за сравнение няма. Общините ще бъдат изправени до ъгъла и пред много сериозно изпитание, са опасенията му.  

Дано това не е сценарий за компрометиране на местната власт. Достатъчно накърнихме имиджа на народния представител и парламентаризма, време е да престанем с експериментите, апелира Николов, който е с богат опит в местната власт и който бе избран в 45-то и 46-то Народно събрание.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
ГЕРБ-СДС Деница Сачева Костадин Антгелов Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати