Вторник, 08 Фев 2022
            
Горна Оряховица Избори 14 ноември 2021

Димитър Николов дари на ХГ „Недялко Каранешев” портрет на Иван Момчилов

  01.11.2021 12:12
Димитър Николов дари на ХГ „Недялко Каранешев” портрет на Иван Момчилов

Фондът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се обогати с още едно произведение. Днес народният представител от 45-то и 46-то НС и кандидат за народен представител в 47-я Парламент Димитър Николов дари емблематичен портрет, интерпретиращ основоположника на учебното дело в Горна Оряховица Иван Момчилов. Този символичен жест, отправен към галерията в деня, когато почитаме нашите будители, е засвидетелствано уважение и към автора на творбата – Иван Караиванов, който е бележит художник с богато творчество и оставил изключително значимо културно наследство.

По желание на дарителя, картината ще бъде окачена в Гербовата зала на Община Горна Оряховица, където ще намери достойно място редом с други две произведения от същия автор – тези на Елена Грънчарова и на Атанас Буров. Портретът на Атанас Буров също е дарение на ХГ „Недялко Каранешев“ от Димитър Николов.

Иван Караиванов е едно от добре познатите имена на творци в града ни. Автор с дълъг житейски и творчески път, неговата палитра е уравновесена, прецизно изследваща всяка форма или трепкаво вибрираща в цветните мазки на живописното светопредаване. Предпочитаните сюжети са вдъхновявани от природата, от града, от красотата на българската селска къща с характерния й градеж, от родното. Често под четката на Караиванов заживяват и образи от историческото ни минало със силно символно присъствие. Чувството за познато засилва усещането на близост и сродяване с творческата действителност на художника, разказва уредникът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ Деница Александрова.

Тези образи, които са част от историята на Горна Оряховица, създаващи знакова същност и идеологична значимост, преоткриват логично мястото си в сградата на Общината. За мен е важно да се опазва културната памет на Горна Оряховица и апелирам всички ценители на изкуството да последват моя жест, за да може творчестото и културното ни наследство да не се разпилява. Иван Караиванов остави много и ценни картини като наследство, които заслужават да бъдат оценени, сподели Димитър Николов.


Ключови думи
Димитър Николов Иван Караиванов Иван Момчилов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати