Неделя, 09 Яну 2022
            
Политика

Димитър Николов: Говоренето антиГЕРБ се изчерпа

  09.10.2021 09:08
Димитър Николов: Говоренето антиГЕРБ се изчерпа

Издателят Димитър Николов бе народен представител от ГЕРБ-СДС в последните две Народни събрания, в които влезе с преференции. В 46-то Народно събрание Николов бе член на две постоянни комисии – по култура и медии и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

В навечерието на третите само за тази година парламентарни избори пред „Седмицата“ Димитър Николов прави анализ на процесите, които текат на родната политическа сцена, на свършеното и на това, за което не стигнаха кратките животи и на 45-я, и на 46-я Парламент.

-Какво се случи с последните две Народни събрания, г-н Николов, защо не се получиха нещата?

-Наложи се трайна тенденция да се компрометира най-демократичната форма на управление, каквато е парламентарната република, това се случи. Знаете - едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Убедих се, че фабриките за фалшиви новини, освен масова дезинформация, вече бълват и фалшиви политически проекти с определен, кратък срок на годност. Смея да твърдя, че на някои срокът на годност изтече с 46-то Народно събрание. За съжаление, в политиката откровено можем да говорим за имитиращи продукти.

В едно изречение обобщено - 45-то и 46-то Народно събрания бяха на принципа приказваме, но не си говорим, слушаме, но не се чуваме.

-Кой спечели и кой загуби от така развилите се събития?

-Вече не е актуално, не е модерно да се говори антиГЕРБ, това говорене се изчерпа, износи се. И социологически проучвания, и обществените нагласи говорят катерогично, че в 46-то Народно събрание най-малко щети понесе коалицията ГЕРБ-СДС, защото се държа като компетентна, подготвена опозиция.

-Отворихте темата за говоренето. Като човек, чийто професионален път е пряко свързан със словото, как се чувствате в среда, в която хора, претендиращи да са от елита на нацията, наричат опонентите си болонки, мъжки булки и пр.?

-Тежка криза на смисъла е това. Цитирам Георги Господинов. Тежка криза на смисъла е надвиснала над парламентаризма в България.

-Докога обществото ще проявява търпимост към тези безобразни процеси, които текат, особено в контекста на пандемия и непрекъснато повишаване на цените?

-Докато дойдат зимните сметки за ток. Сега е светло и топло, но ще стане тъмно и студено. Озадачен съм от летящия старт, с който влиза – силно се надявам да е надценявана, новата формация „Продължаваме промяната“, която аз наричам „Продължаваме подмяната“. Едни хора, които бяха изобличени публично в лъжи – единият нарушава Конситтуцията, другият бе изобличен в кражба на фирми, и такива хора да са носители на промяната. Това не е дясна партия. Ако преди години говорихме за ултранационализъм, в България сега говорим за ултрапопулизъм. Специалистите по политически маркетинг, икономистите казват, че няма такъв политически Франкенщайн, който да говори как с десни инструменти ще постигаме леви цели.

-Участвахте активно в макар и краткия живот на последните две Народни събрания. Трудно ли се стига до микрофона?

-Пристъпих прага на 45-то Народно събрание с огромен респект и уважение, заобиколен от толкова видни парламентаристи, с повече от четвърт век опит в политиката. Бях много респектиран. Излязох от 46-то Народно събрание със самочувствие на подготвен човек, който има какво да даде. Смятам, че надскочих провинциалното притеснение и го заявих при един от дебатите от параментарната трибуна – че и най-скромният дълбоко провинциален общински съвет изглежда по-авторитетно и по-съдържателно от Народното събрание.

И, да, до микрофона не се стига лесно, определено. Сам развих и защитих парламентарните си питания. Едното беше пряко обвързано с ангажимент от първата кампания – интермодалният терминал в Горна Оряховица, който незнайно защо отпадна от Плана за възстановяване и развитие.

Не мога да приема аргумента на служебния кабинет, че този проект е твърде рисков, за да бъде включен за финансиране. Индикативната му стойност не е кой знае какво. Той е стратегически за региона и съвместно с кмета инж. Добромир Добрев, който е най-активен по темата, ще продължаваме да използваме всички средства за натиск. Надявам се да продължим разговорите с новия служебен министър на транспорта. Важното е, че комуникацията между Община Горна Оряховица и всички компетентни институции по темата е интензивна и не е прекъсната. Тя е почти ежеседмична. Запознат съм с всички преписки. Не крия, че за питането ми получих подкрепа и от администрацията на Община Горна Оряховица.

Другото питане бе тясно в моята експертиза и бе свързано с фалшивите новини. Изключително неудовлетворен съм от отговора на министъра на културата. Мога да кажа, че нямаме министър на културата, а имаме министър на безвкусицата.

-Съвпадение ли е фактът, че малко след питането Ви за фалшивите новини бе направен опит за дискредитиране на съпругата Ви?

-Това показва безсилието на хората, които опитаха да разпръснат този коктейл от факти и интерпретиране. Гордея се, че имам представителна, умна, компетентна и работеща жена, която професионално повече от 10 г. е свързана с МРРБ и е извървяла цялата стълбица в йерархията. Тя достатъчно се е ограничавала кариерно заради това, че животът я свърза с политик. А когато прие да бъде представител на държавата в Надзорния съвет на Български ВиК Холдинг до провеждането на конкурс, бях обикновен канидат за народен представител и моят съвет беше да уважи гласуваното й доверие.

-Позволете да Ви върна на интермодалния терминал като пример за регионален проблем с национално значение. Каква всъщност е ролята на местния депутат в казуси като този?

-Лично аз съм влязъл в Парламента преди всичко да бъда полезен на избирателите от моя избирателен район. Но интермодалният терминал не е приоритет само за Горна Оряховица. Трябва да имаме интегриран подход при разглеждането на региона.

Много хора ми се обадиха след питането ми за терминала. Също много хора ми споделиха, че нямат спомен откога въпрос, свързан с Горна Оряховица, не е поставян от парламентарната трибуна. Ако не броим „бебето от фризера“. Но що се отнася до терминала, не искам да бъда разглеждан като горнооряховски депутат, защото проектът е стратегически и щеше да отпуши региона. А само инвестицията в логистика и производства ще даде така желания растеж на нашата област.

Имах готовност, но не и време и възможност да попитам министъра на транспорта за концесията и концесионните ангажименти на Летище Горна Оряховица. Няма как да съм удовлетворен от това, че, макар че беше концесионирано, Летището не се развива и не работи по начина, по който си го представяме като работещо. Актуален въпрос можеше да се постави и за водоснабдяването на Драганово. Така че към този момент нямам намерение да изляза от регионалния обхват на въпросите, които искам да поставям. Но, да, по отношение на култура и медии се чувствам изключително подготвен, макар че нямам самочувствието да се изживявам като национален политик.

Нека го кажа така - в Парламента съм, за да защитя интересите на всички български граждани с приоритет проблемите на хората в своя регион.

-Бихте ли се ангажирал с прогноза за следващото Народно събрание?

-Иронията на съдбата е, че имах две изключително изтощителни емоционално кампании и евентуално сме на прага на трета. Хората са казали никога да не казваш никога. При втората кампания ме питаха какво ще правя, ако се стигне до трета. Казвах, че категорично няма да участвам. Но присъствието ми в краткия живот на 46-то Народно събрание ми даде допълнително самочувствие и увереност, че съм си на мястото и че мога да бъда полезен на региона си, че мога да се адаптирам, да се интегрирам. Признавам, че най-пълноценен се чувствах в комисиите, особено в тази по културата и медиите. Чувствах се себе си.

-А какво очаквате да се случи на президентските избори?

-Ентусиазирън и обнадежден съм от изключително смислената кандидатура на проф. Анастас Герджиков. ГЕРБ показва сериозна еволюция, показва, че е направена много сериозна ревизия след подценяването на президентските избори преди 5 г. Тази кандидатура показва, че ГЕРБ-СДС много внимателно слуша обществото. Нашият кандидат е пълен антипод на Радев. Лично аз съм разочарован от разделението в нацията, отговорност за което носи президентът. Двойката, подкрепена от ГЕРБ-СДС,  е балансирана. Проф. Герджиков е повече от национален авторитет, умерен в поведението си човек. Полк. Невяна Митева е олицетворение на една силна, успяла, реализирана жена. А като човек, близък до спорта, няма как да нямам симпатия в аванс към нея.

Най-очакваната победа обикновено води до най-сигурната загуба. Дано времето бъде достатъчно, за да бъде наложена и разпозната сред масовия избирател тази кандидатпрезидентска двойка, която може да донесе мир, баланс, синхрон между институциите. Всички виждаме щетите от институционалната война. Най-същественият проблем на президента Радев е, че поиска прекалено силно влияние върху изпълнителната власт.

Впрочем адмирирам куража на колегата Милен Михов (кандидат-президентът на ВМРО – б. а.), с който не съм имал възможност да работя пряко, но за сметка на това се познаваме отлично и мисля, че имаме взаимно уважение, да покаже, че и хора от страната, не само от жълтите павета, имат самочувствието да дадат заявка за държавен глава.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Димитър Николов ГЕРБ-СДС народен представител
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати