Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Сержант от НВУ спаси благоевградско село от пожар

  10.09.2021 08:47
Сержант от НВУ спаси благоевградско село от пожар

Сержантът от Националния военен университет „Васил Левски“ Тянко Жеков спаси благоевградското село Бучино от пожар. Бързата му и адекватна реакция е помогнала и на пожарникарите в Благоевград, които са успели да локализират огъня и да не му позволят да обхване къщите в селото.

„Аз съм от Благоевград и се озовах на точното място в точния момент. Видях да горят стърнища и веднага звъннах на 112. Температурата беше 36 градуса, духаше силен вятър и беше наистина много рискова ситуация. Но пожарникарите реагираха светкавично и бяха на мястото за по-малко от пет минути“, разказва серж. Жеков.

Междувременно той успял да намери от фирма в съседство челен товарач и започнал да избутва пръст, за да ограничава огъня. Пожарникарите и той работили четири-пет часа, за да локализират пожара и да успокоят притеснените жители на Бучино.

Това не е първият пожар, който серж. Жеков гаси като военнослужещ. Той е участвал и в потушаването на огъня в местността „Картала“ в родния си град и в Рила преди години. „Теренът беше много сложен там. Трябваше да се изкачваме четири часа пеш нагоре, над Рилския манастир, за да достигнем огъня. Но е удовлетворяващо чувството, че си помогнал, въпреки трудностите“, споделя още серж. Жеков. Той е военнослужещ от 2007 г. Има две мисии зад граница, възпитаник е на Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет и в момента е логистик в курсантския батальон.

За съдействието, което сержант Жеков е оказал на огнеборците, началникът на РУ на МВР - Благоевград гл. инспектор Красимир Уруджолов изпрати благодарствен адрес до Националния военен университет „Васил Левски“. От своя страна началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов отличи военнослужещия с грамота.

 


Ключови думи
НВУ пожар
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати