Вторник, 28 Дек 2021
            
Общество Сухиндол

Направиха първа копка за укрепване на свлачището край Сухиндол

  08.09.2021 16:35
Направиха първа копка за укрепване на свлачището край Сухиндол

Първа копка за укрепване на свлачището край Сухиндол направиха днес кметът инж. Пламен Чернев, областният управител Георги Гугучков и управителите на фирмата-изпълнител Румен Михайлов и Филип Маринов.

Началото на ремонтните дейности идва години след активизиране на свлачището, затова всички си пожелаха, след разбиване на шампанското в греблото, укрепването да премине безпроблемно. 

„Свлачището е още от 2005-та година. Особено след 2015-та година, когато дойдоха големите проливни дъждове, решихме да затворим пътя, защото се появиха пукнатини на няколко места. Започна рязко пропадане на пътя. С тогавашната областна управа и с колегите, както и с проектанта, който е запознат през годините с целия скат, взехме решение за затваряне“, сподели инж. Пламен Чернев.

Преди две години обаче пътят беше отворен аварийно само за леки автомобили. В края на 2020-та година беше сключено споразумението за финансиране от 8.7 милиона лв. за всички дейности по укрепването. Още през декември бяха преведени 2 млн. лв., а наскоро и малко над 4 млн. лв. по втория транш.

„И започнахме реалното проектиране, идеен проект, работен проект, съгласуване с МРРБ и отпускане на необходимите средства за изпълнението. Над 350 метра е дължината на участъка, който ще бъде укрепен, а височината му е също приблизително толкова. Самото укрепване ще бъде много сложно. Добре е, че сега няма вода и може да се работи. Исканата сума в началото беше много по-малка, но с годините свлачището се разшири и ако парите не бяха отпуснати пътят щеше да бъде откъснат. Иначе самото укрепване ще бъде интересно и за студентите, които в момента учат в това направление“, каза още инженер Пламен Чернев. 

Обектът трябва да бъде приключен до две години, какъвто е договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава трябва да бъде завършено цялостното укрепване, отводняването и подпорната стена. Ще бъде премахнат и част от скалния венец, между който се е образувала голяма пукнатина с размер над 2 метра.

Фирмата-изпълнител на обекта е „Пътни строежи“, като укрепването е от изключително значение за региона. Пътят е основна връзка на община Сухиндол със Севлиево и главното трасе за София. Пътят е особено важен и заради достъпа до язовир „Александър Стамболийски“, както и до село Горско Косово, където се намира Дома за пълнолетни лица с деменция.

 


Ключови думи
свлачище Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати